среда, 15. август 2018.

Baranica

Čula sam za ovu vrstu pite sa juga Srbije ali mi nikad nije palo na pamet da je isprobam, dok ne videh slike moje FB prijateljice Tanje Djordjević i htela ne htela, odluka je pala napraviti je danas za doručak. Ova starinska pita je veoma zasitna i može vas dobro "držati" do ručka...


Sastojci:  300 do 350 g brašna, 300 ml mlake vode, pola kesice praška za pecivo, 20 g svežeg kvasca
pola kašičice šećera, 1 kašičica soli, 1 do 2 kašike masti ili ulja, 1 jaje
Sastojci za fil:  1 jaje, 200 g izmrvljenog sira, 50 g sitno iseckanog spanaća, 1 kašika ulja

Priprema:  U zdelu staviti kvasac, dodati šećer i preliti sa mlakom vodom. Ostaviti dok vi pripremate ostale sastojke za pitu.Dodati ulje, jaje, ( Tanja kaže da jaje i ne mora da se dodaje, ja sam stavila jedno ) so i polako dodavati brašno ( koje ste izmešali sa praškom za pecivo ) dok ne dobijete testo gušće nego što je za palačinke...testo je vrlo slično uštipcima. Meni je trebalo tačno 300 g brašna.
Pokriti i ostaviti da testo naraste.


Dok testo raste, pripremite fil.
Spanać iseckati što sitnije možete, dodati u zdelu gde ste stavili 1 jaje i izmrvili sir. Izmešajte sve zajedno.

Tanja je pekla u tepsiji 26cm prečnika, ja sam pekla u pekaču 22cm X 33cm i moja je pita tanja, vi izaberite pleh u kom želite da je pečete.
Podmazati uljem tepsiju i sipati pripremljeno testo, poravnjati testo i rukom ili kašikom stavljajte fil preko poravnatog testa, ako hoćete gurnite po malo fil u testo, da vam pita bude šarenija, ja nisam i moj fil je mahom ostao gore po testu, dok vidim da je na originalnom receptu fil malo "propao" kroz testo, što mislim da je kod nje testo bilo malo ređe nego moje.
Ostavite tako pripremljenu pitu da još raste dok vi uključite rernu na 200°C da se greje.
Preliti pitu sa 1 kašikom ulja.


Stavite pitu u zagrejanu rernu i pecite dok vam lepo ne porumeni, ako počne previše da rumeni, prekrijte je pek papirom.
Pita je gotova kad vam je lepo porumenela odozgore a testo se odvojilo od ivice tepsije..ja sam moje pekla na 185°C oko 45 minuta, da sam pekla na 200°C meni bi to izgorelo.
Vi najbolje poznajete svoju rernu.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар