четвртак, 16. август 2018.

Ragu od šampinjona na posteljici od palente i karfiola

Odličan vege ručak.


Sastojci za palentu od karfiola: 700 g karfiola, 100 g sitnog kukuruznog brašna za palentu, 700 ml povrtnog temeljca ili vode, 2 čena belog luka, 1 kašika putera, pola kašičice soli, 25 g izrendanog parmezana, pola kašičice timijana, pola kašičice oregana, 1 kašičica kurkume, 2 kašike maslinovog ulja
Sastojci za ragu od šampinjona:  450 g braon šampinjona ili običnih, 2 pune kašike suvog paradajza, 2 do 3 struka mladog luka, 1 kašičica tucana ljuta paprika ili po ukusu1 kašika soya sos, 1 kašičica balsamic sirćeta, 1 / 4 kašičice bibera, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika putera, seckani peršn

Priprema:  Karfiol očistiti, oprati i dobro ocediti.Samleti ga u multi praktiku iz nekoliko puta da bude sitno, ali da se ne pretvori u kašu.
Ostaviti na stranu

U veliki i dublji tiganj sipati maslinovo ulje i dodati sitno iseckan beli luk i pržiti samo dok ne zamiriše, ali ne sme da izgori, i odmah dodati samleveni karfiol i pržiti dok malo ne omekša, morate češće da ga mešate i pazite da se ne zalepi za dno tiganja.
Dodati kukuruzno brašno u tiganj, naliti sa vodom ili temeljcem i sve dobro izmešati. Smanjiti temperaturu i kuvati dvadesetak minuta, ali povremeno promešajte, jer hoće da se zalepi za dno tiganja.
Ako vidite da se kukuruzno brašno još nije skuvalo a tečnost je nestala, dodajte po malo tečnosti dok se ne skuva, ne više od 100 ml svaki put, jer lakše je dodati tečnost, nego oduzeti.
Dodajte kurkumu, puter, začinske biljkice, so i parmezan sir, sve dobro sjedinite. Isključite ringlu a tiganj poklopiti sa poklopcem i ostaviti sa strane dok vi pripremate šampinjone.

U veći tiganj sipati kašiku maslinovog ulja i kašiku putera i kad se zagrejalo dodati šampinjone, koje ste prethodno očistili, oprali i isekli na malo deblje komade, ako su šampinjoni veliki, raseći ih prvo na pola pa tek onda na listiće.
Pržiti ih oko 4 do 5 minuta dok ne počnu da ispuštaju svoju tečnost i mešajte ih, dodati sušeni paradajz, koji ste isekli na malo deblje trakice, dodajte mladi luk, koji ste oprali i iseckali na sitnije kružiće, tucanu ljutu papriku, soya sos, balsamico sirće, prstohvat soli i biber, izmešati i pržiti sve zajedno još nekoliko minuta da se ukusi sjedine.

Na tanjir sipati palentu od karfiola, preko sipati ragu od šampinjona posuti sitno iseckanim peršunom i poslužiti odmah.
Ne znam kako je hladno, jer kod nas nije ostalo ništa od ručka.


Нема коментара:

Постави коментар