недеља, 05. август 2018.

Bosanski lonac

Ima več 4 - 5 meseci kako sam kuvala ovaj ručak i sve ću, danas, sutra da napišem recept i na kraju sam i zaboravila za njega, dok slučajno ne otkrih slike u albumu..recept je moje drage cool prije Amre Čurak,mlade i izuzetno vredne žene, koja sve stigne i pored svoje četvoro dece...divim joj se


Sastojci:  700 g junećeg vrata bez kosti, 500 do 600 g svežeg kupusa, 350 g očišćenog krompira, 1 veća glavica crnog luka, 2 do 3 veće šargarepe, 1 veći paradajz, 100 g graška, 100 g boranije, 2 paprike, 3 veća čena belog luka, 1 kašičica mlevene crvene paprike, po ukusu; so, biber, suvi šačin, ulje na dno, preko rasporediti c rni luk, koji ste isekli na kockice, preko luka

Priprema. Meso oprati, osušiti i iseći na kockice.
Svo povrće očistiti, oprati i iseći na kocke. Paradajz oljuštite te i njega iseći na kocke.
Beli luk iseckati sitno.
Krompir očistiti, oprati i iseći na četvrtine, ako je krupniji na osmine.

U veću šerpu sipati ulje i staviti preko ulja crni i beli luk, koji ste isekli na kockice a preko luka staviti kockice mesa, posoliti, pobiberiti.
Preko mesa rasporediti kupus,preko krompir i to vrlo malo posolite i pobiberite, preko krompira staviti šargarepu, koju možete iseći na kolutove, ako je manja ako su veće onda preseći prvo na polovinu pa onda seći polumesece, preko toga grašak i boraniju ( možete da koristite i smrznuto ako nemate sveže ) i na kraju staviti paprike, ja obično koristim ljute paprike, koje prethodno očistim od semenki i žilica i paradajz.
Preko svega toga posuti solju, sveže samlevenim biberom, suvim začinom i kašičicom mlevene crvene paprike ( ako imate dimljenu papriku, koristite nju, ona daje jelu mnogo bolji ukus ) i na kraju preliti sa 100 ml vode ili povrtnog ili goveđeg temeljca.
Poklopiti i kuvati na tihoj temperaturi oko 2 sata.
Svakih pola sata protresite šerpu i naliti sa 200 ml tečnosti koju koristite.

Zadnjih pola sata naliti sa 600 ml tečnosti i kuvati dok se ne ukuva sve zajedno.Doterati ukus začinima po vašem ukusu.


Jelo ne treba da ima mnogo tečnosti, ali je poželjno da ima malo.

Poslužiti toplo.

Amra, mi smo uživali u tvom ručku i biće uskoro ponovljen...od srca ti hvala.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар