субота, 11. август 2018.

Hruščovljevo testo ( Khrushchev dough )

Za ovu vrstu testa znam već dosta dugo ali nikako da ga napravim i isprobam.Sve ono što smo naučili o testu ovde je nasuprot tome..inače nije teško da se napravi i što je najvažnije, napravi se veče pre.


Sastojci:  40 g svežeg kvasca, 10 g soli, 250 ml hladnog mleka, 150 g ne slanog putera, sobne temperature, 1 kašika šećera, 500 g brašna + za doradu testa

Priprema:  Ako koristite suvi kvasac staviti 10 g suvog kvasca, 10 g soli i sve dobro izmešajte i dodajte 30 ml vode i sve sjedinite zajedno.
Ako koristite svež kvasac, dodajte 10 g soli i kašičicom mešajte tu masu zajedno dok se kvasac ne pretvori u tečnost.
Pošto znamo da so "ubija" kvasac ovde se stavlja dupla količina kvasca iz tog razloga i ne bojte se, nećete osetiti kvasac niti kiselost testa zbog te velike količine kvasca.
U ovom receptu se koriste sastojci hladni, što obično u testo stavljamo tople sastojke, što nam testo raste na toplom mestu, ovde je to u frižideru....

Preko otopljenog kvasca sipati mleko direktno iz frižidera, omekšali puter, kašiku šećera i prosejati brašno preko svih ovih sastojaka.
Zamesiti testo varjačom ili mikserom ( kod mene je to mikserom ) i kad se sve sjedinilo zajedno, pokriti testo plastičnom folijom i staviti u frižider preko noći da naraste...u originalnom receptu neko kaže da testo naraste neko ne, meni je testo naraslo ali ne kao što bi naraslo obično testo, jer tome doprinese i puter, koji se hlađenjem stegne, ali nemojte da vas to brine, dobićete odlično pecivo.

Sledećeg dana ( a testo može da stoji više dana u frižideru ) izvaditi testo, pobrašnite radnu površinu i odmah ga valjajte. Ja sam moje testo podelila na pola, dok sam jednu polovinu tanjila, drugi deo sam ostavila u frižider.
Rastanjiti testo u krug,oko 3mm debljine, raseći na koliko delova želite, filovati po želji, može sa sirom,sir i spanać, kod nas je kačkavalj i ćureća kobasica i zaviti u kiflice ili rolnice a može da se prave i slatke sa nutelom, džemom.

Ja prvi put pravim ovo testo, ali koliko sam videla u receptu, kaže da se testo može zamrznuti i kad vam je potrebno izvaditi iz zamrzivača, ostaviti preko noći u frižider da se odmrzne i upotrebiti sledećeg dana.

Napravljene kiflice naređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom a između ostaviti dovoljno mesta jer će još da narastu tokom pečenja.
Uključiti rernu da se greje na 180°C
Umutiti jedno jaje sa nekoliko kapi vode i nekoliko kapi ulja, premazati kiflice / rolnice, posuti po želji sa semenkama po izboru i kad se rerna zagrejala, peći ih oko 15 minuta ili dok vam lepo ne porumene.

Ovo testo se može koristiti za hlebove, pizze, piroške, a čak kažu da mogu da se i krofne praviti....( kažu da je testo dovoljno dobro da se peče ili prži )ja ništa nisam pravila od svega ovoga osim ovih kiflica i nama su lično mnogo bolje sledećeg dana od prvog dana ( mada ja uvek više volim peciva istog dana kad se ispeku, ovde me je ovo pecivo iznenadilo )


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар