Išli smo skoro na farmu da beremo boraniju, tražili smo onu našu lepu puterku, ovde je nismo našli, ali nađosmo žutu, takozvanu olovka bioranija, pa kad nema drugo, može i ona..važno je da je sveže ubrana sa farme...
Sastojci: 500 g pilećih karabataka bez koske i kožice, 1 glavica crnog luka, 2 pune kašike pire od paradajza, 200 ml pileće supe / vode, 1 kašika pirea od paprike ili ajvara, so, biber, suvi šačin, 2 čena belog luka, 1 kg očišćene boranije, 100 g pirinča, 4 jaja, 200 g kisele pavlake, 250 ml mleka, seckani peršun, 100 g lako topljivog sira, maslinovo ulje, peršun.
Priprema: Boraniju očistiti, oprati i iseći na manje komade. Staviti u šerpu vodu da provri, dodati kašičicu soli i onda dodati isečenu boraniju i kuvati desetak minuta.
Ocediti od vode i ostaviti sa strane.
Pirinač očistiti, isprati hladnom vodom te ga kuvati u posoljenoj vodi. Kad je skuvan, ocediti od viška vode i ostaviti na stranu.
U veći tiganj sipati 2 kašike maslinovog ulja, dodati sitno iseckan crni luk, i pileće karabatake, isečene na kockice i pržiti sve zajedno dok luk ne omekša a meso pobeli.
U zdelicu sipati pileću supu, ako je nemate može i voda, dodati pire od paradajza i paprike, ako nemate pire od paprike može i ajvar, izmešajte i sipajte u tiganj sa mesom. Smanjite temperaturu i krčkajte, povremeno promešajte, dok se ne zgusne, tj, tečnost ispari.
Pred kraj dodati začine po vašem ukusu, beli luk i peršun, promešajte i ostavite na stranu.
Uzeti dublji pekač, dužine oko 32cm X 24cm ili sličnih veličina i podmazati uljem.
Na dno tepsije staviti trećinu boranije, preko boranije polovinu pirinča i preko pirinča polovinu mesa, sad opet;red boranije, red pirinča, red mesa i završite sa boranijom.
U posebnu zdelu umutiti jaja sa mlekom i pavlakom, dodati vrlo malo soli i bibera i preliti preko složenca.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko sat do sat i po vremena i pred kraj pečenja posuti sa izrendanim sirom po vašem ukusu, vratiti nazad da se sir otopi i porumeni. Ako počne previše da rumeni prekriti alu folijom ili pek papirom.
Ostaviti da se kratko prohladi, iseći na kocke i poslužiti uz zelenu salatu, kupus salatu ili po vašem izboru..kod nas su to bile marinirane paprike.
Ideja za ovaj ručak mi je odavde.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар