Jako mi se dopala ideja mariniranih papričica, koje sam pravila pre nekoliko meseci i mogu da vam kažem, ako nemate mini papričice, slobodno napravite sa paprikama koje imate, jer su izvanrednog ukusa i mogu da stoje jako dugo ( kod nas stoje u frižideru ) i što duže stoje to su bolje..juče sasvim slučajno videh ovaj recept za mariniran paradajz i reših da i njega isprobam, ako imate višak sitnijeg paradajza, probajte da napravite bar nekoliko tegli, nećete se pokajati.
Za marinadu: 3 do 4 veća čena belog luka, 750 ml vode, 75 g šećera, 20 g soli, sirće
Priprema: Paradajz dobro oprati ( može sitan šljivar ili cherry )
Uzeti jednu veću teglu u kojoj možete da stavite 1 kg paradajza ili nekoliko manjih. ( Ja više volim nekoliko manjih jer lakše nam je pojesti manju teglu nego da otvorim veću pa da mi zauzima mesto u frižideru )
Paradajz staviti u tegle, ( koje ste prethodno oprali i sterilisali zajedno sa poklopcima ) ali ga nemojte puno pritiskati da ga ne zgnječite.
Preliti sa provrelom vodom, blago zatvoriti sa poklopcem i ostaviti da odstoji nekoliko minuta.
Beli luk sitno iseckati ili narendati na sitno rende.
U veću zdelu sipati 750 ml vode,( koristite i vodu koju ste ocedili iz paradajza ) dodati šećer i so i zagrevati dok se šećer i so ne otope, skloniti sa ringle.
Ako koristite jednu veću teglu sipati preko paradajza sitno iseckan beli luk, jednu veliku kašiku sirćeta, jačine 9% i preliti sa vodom u kojoj je otopljen šećer i so.
Dobro zatvoriti tegle. Uzeti neko ćebence ili šta već imate, staviti teglu/e koje ste okrenuli naopako, ušuškati i ostaviti da se potpuno ohladi.
Ostaviti na hladnom i tamnom mestu ... napravite više pa poklonite svojim prijateljima da i oni probaju.
Prijatno!!!
Нема коментара:
Постави коментар