петак, 25. јануар 2019.

Hleb koji se ne mesi

Već dosta dugo ne stavljam neki novi recept na blogu jer mi je hrane već previše, od praznika i slave nam uvek preostane dosta hrane i ako ja puno toga razdelim, ali valjda se čovek prezasiti svega i nije mu do kuvanja i novih recepata. Ja još uvek nisam prenela sve svoje recepte sa Coolinarike, uhvatila me neka mrzovolja, neke od tih recepata moram ponovo da pravim da bih uslikala bolje slike, ali me jednostavno mrzi.
Danas nam je trebao hleb za ručak i izbor je pao na ovaj odličan hleb, koji zaista treba da isprobate. Niti manje posla oko hleba nit boljeg hleba.


Sastojci:  525 g sve namenskog brašna, 500 ml tople vode, 1 kesica suvog kvasca, 1 kašičica soli, 200 g izrendanog na krupno žutog cheddar sira, 2 do 3 kašike seckanog peršuna

Priprema:  U mlaku vodu sipati kvasac, promešati i ostaviti sa strane da kvasac malo zapeni.
Prosejati brašno, dodati so i izmešati.

U brašno i kvasac staviti krupnije izrendan cheddar sir i sve dobro izmešati spatulom. Ja sam imala mešavinu belog i žutog cheddar sira i koristila sam to što sam imala, a vi ako imate samo žuti cheddar koristite njega, onda će vam pečeni hleb biti šareniji, mada neće se ništa promeniti u ukusu hleba.
Dodajte i sitno iseckan peršun, ako ne volite, ne morate ni da ga stavljate.
Na kraju dodati vodu sa kvascem i spatulom sve izmešajte da dobijete lepljivo i ređe testo.
Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Kad se testo podiglo, uključiti rernu na 200°C
Dublju šerpu obložiti svuda okolo pek papirom.
Spatulom ići okolo ivica testa da ga oslobodite od ivica vanglice i isipati testo u šerpu.
Kad se rerna ugrejala staviti hleb da se peče i peći ga oko 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni gornja korica. Ako počne previše da rumeni, prekriti pek papirom.
Ispečen hleb ostaviti u rerni još 5 minuta, ali isključiti temperaturu.


Izvaditi hleb zajedno sa pek papirom i ostaviti na žici da se ohladi.
Kad se dobro ohladio iseći na šnite i poslužiti onako kako vi volite, sa puterom, krem sirom, ajvarom...


Ovako ispečen hleb nema hrskavu koricu kao ona druga vrsta hleba koja se peče u poklopljenoj šerpi.


Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Extra, isprobacemo ga obavezno. Ja se spremam da napisem (pravila puno puta) recept za taj iz poklopljene serpe, moju verziju kako sta... ali, lenja sam. Htedoh reci, ja obozavam hrskavu koricu i moj stariji sin, drugih dvoje nesto zavrcu nosom. Tako da, ovo ce za njih i nas buti super stvar!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sanja, nama je hleb odličan ali u pravu si, ima onih koji ne vole tu hrskavu koricu, koje nekad može da bude i malo žilava, ali ovah hleb ovde je i nekoliko dana mek i nigde te hrskavosti...ja hleb ne jedem, ali pojedem nekad parče premazanog sa krem sirom ili ajvarom, inače uz variva ga ne jedem, jedino jedem sa prženim jajima da bih mogla da mackam rovito žumance. Puno te pozdravljam.

      Избриши
  2. Чудесен хляб! Пухкав, цветен, вкусен! Целувки!

    ОдговориИзбриши