субота, 12. јануар 2019.

Salata od karfiola sa prelivom od parmezana i belog luka


Recept iz arhive....


Volim ovakve salate koje mi zamenjuju obroke.Poslužite je, uz neku čorbicu, kao lagani ručak,ili za večeru.
Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.
Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.

Sastojci:
1 glavica karfiola
desetak rotkvica
4 struka mladog luka
50 g semenke suncokreta
4 do 6 šnita slanine
1 puna kašika sitno sečenog peršuna

Sastojci za preliv:
25 g sveže izrendanog parmezan sira
45 ml dobrog maslinovog ulja
30 ml belog balsamic ili običnog sirćeta
1 puna kašika limunovog soka
1 kašičica Dijon senfa
1 do 2 čena sitno iseckanog belog luka
po ukusu morska so i sveže samleven biber
1 do 2 kašike hladne vode

Priprema:
Karfiol očistiti, oprati i ostaviti da se ocedi od viška vode.
Iskidati na sitne cvetiće.
Mladi luk očistiti,oprati i iseći na sitnije,beli i zeleni deo.
Rotkvice iseći na listiće.
Slaninu ispeći u rerni da bude hrskava, ocediti je na papirnom ubrusu pa je smrviti u sitne mrvice ili je sitno iseckati.
Peršun iseckati a semenke suncokreta malo ispeći na suvom tiganju a i ne morate.
Sve to staviti u veću zdelu.

U činiju staviti izrendan parmezan, maslinovo ulje, beli luk, so, biber, sirće, Dijon senf i vodu i dobro sjediniti sa malom žicom za mućenje ili staviti sve zajedno u teglicu i dobro izmućakati.


Preliti preko pripremljene salate, sve dobro izmešati i pokriti sa providnom folijom i ostaviti u frižider da se sastojci dobro sjedine, najmanje nekoliko sati ili preko noći.
Poslužiti je hladnu.




Нема коментара:

Постави коментар