понедељак, 14. октобар 2019.

Topla salata od leblebija i gljiva

Vrlo često sredom i petkom spremam sebi ovakve salate, koje su mi ustvari kompletan ručak, muž mi se nekad pridruži, nekad ne, u zavisnosti šta on hoće za ručak...


Sastojci:  1 velika ili 2 osrednje glavice crnog luka, 1 do 2 male ljute papričice, 2 veća čena belog luka, 2 lista lovora, 50 ml belog vina, 250 do 300 g razinih gljiva, 250 g skuvanih leblebija / slanutka, maslinovo ulje ili ulje od avocada

Priprema:  Leblebije / slanutak ili skuvati ili koristiti iz konzerve.
Ja sam koristila iz konzerve, koji ste isprali pod mlazom vode i ostaviti da se ocedi od viška tečnosti.
Ne znam da li vi skidate kožicu sa zrnca ili ne, ja skidam onoliko koliko god mogu više.

U veći tiganj sipati ulje koje vi koristite. Ja sam od skoro počela da koristim ulje od avocada i jako mi se dopada.
Zagrejati.
Dok se ulje greje, očistiti crni luk i iseći na krupnije režnjeve, ako je luk preveliki, prvo ga presecite na 4 dela pa onda seći a ako je manji, ne morate.
Beli luk očistiti i ostaviti cele čenove.
Ljutu papriku preseći na pola i očistit sve semenke, lovorov list oprati i osušiti.,Sve ovo staviti u zagrejano ulje, smanjiti temperaturu, posoliti i pržiti da luk omekša, promešati.


Dok se luk prži, očistiti gljive i iseći ih na krupnije. Ja sam koristila smrznute gljive i bila je razna mešavina, vi koristite ono što imate.
Povećati temperaturu, dodati gljive i pržiti na jačoj, ali ne i prejakoj temperaturi, naliti vinom i kuvati dok vino ne uvri, oko desetak minuta.
Dodati oceđene leblebije / slanutak, poklopiti i pržiti sve zajedno još desetak minuta.
Posoliti, pobiberiti po ukusu i dodati sitno iseckan peršun ili timijan i poslužiti toplo.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар