уторак, 8. октобар 2019.

Jesenji kolač s jabukama

Mi volimo da se družimo i vrlo često nam to druženje bude i preko nedelje, ništa specijalno za ručak, kao što to sprema kad je vikend, preko nedelje može da bude i običan slatki kupus sa mesom, paprikaš, ili bilo šta na kašiku, domaći hleb i kolač...tako nam je bilo danas, kuvani slatki kupus sa rebrima, domaći hleb i kolač sa jabukama,jer obično sredom i petkom ne zovem goste jer to su mi posni dani, kad stvarno pokušavam da jedem minimalno a muž ne posti, on obično jede nešto što je preostalo od prethodnog dana a po nekad se pridruži i jede ono što i ja jedem...hvala bogu te nije zahtevan na hrani.


Sastojci:  125 g omekšalog putera, 150 g sitnog šećera, 1 kašičica vanilinog ekstrakta, 2 jaja, 125 ml mleka, 225 g brašna, izrendana korica od pola limuna, pola kesice praška za pecivo, 3 jabuke, 45 g badema u listićima, braon šećer, šećer u prahu

Priprema:  Izmešati brašno i prašak za pecivo i prosejati. 
Jabuke oljuštiti i iseći na tanje kriškice.
Kalup od 22cm za tortu prekriti na dno papirom za pečenje i namazati stranice sa malo putera. ( papir u koji je umotan puter ja ne bacam već njim sa stranom gde je bio puter premažem stranice kalupa )
Ostaviti na stranu.
Uključiti rernu da se greje na 160°C

Umutiti omekšali puter sa šećerom i vanilom u penastu masu, dodati limunovu koricu ( ja sam koristila ekstrakt limuna ) jedno po jedno jaje i svaki put umutiti posle dodavanja jaja. Na kraju dodati mleko i umutiti sve zajedno.

Brašno koje ste izmešali sa praškom za pecivo i prosejali dodati u masu od jaja i prvo sjediniti spatulom ( da vam ne bi letelo brašno svuda ako odmah mutite mikserom ) pa tek onda umutiti sve zajedno mikserom.

U kalup za tortu, koji ste pripremili, sipati kašikom pola testa svuda po malo i  poravnjati spatulom, poređati polovinu isečenih jabuka preko testa, pa sipati kašikom i drugi deo testa, poravnjati i naređati preostale jabuke, posuti sa braon šećerom i preko posuti sa listićima badema.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni 40 do 45 minuta ili kad zabodete čačkalicom u sredini kolača, čačkalica treba da bude čista.
Pečeni kolač izvaditi i ostaviti kratko u kalupu. Nožem preći okolo ivica kalupa, otvoriti štipaljku na kalupu i skinuti obruč.

Ostaviti da se kolač ohladi, pažljivo skinuti sa dno kalupa, skinuti papir za pečenje i preneti kolač na tacnu.
Posuti prah šećerom i poslužiti uz čaj ili kafu.


Nama je ostalo jedno parče, ovo koje sam slikala i ujutru će to muž pojesti uz čaj...


Prijatno!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар