уторак, 29. октобар 2019.

Najjednostavniji mesni sos za pastu

Svako pravi sos za pastu na svoj način, ja ga pravim na ovaj...možda se i vama dopadne.


Sastojci:  500 g mlevenog ne masnog mesa, po izboru, 180 g paradajz pirea, 180 ml crvenog vina, vode ili temeljca, 800 g kuvanog paradajza ili konzerviranog paradajza, 400 g pečenog paradajza ( fire roasted tomato ), 6 čena belog luka, 1 glavica ljutike, 2 kašičice šećera, pola kašičice suvog origana, ili po ukusu, nekoliko kašika svežeg bosiljka, kašika suvog ili po ukusu, po ukusu so i biber

Priprema:  U veću šerpu staviti nekoliko kašika maslinovog ulja ( ili ulje, koje vi koristite ), zagrejati i dodati sitno iseckanu ljutiku, ako je nemate, onda običan crni luk i pržiti dok luk ne postane staklast, dodati beli luk i pržiti samo minut, ili dok ne zamiriše, dodati mleveno meso ( ja sam koristila teleće, vi koristite ono koje vi volite i imate ) i pržiti dok meso ne pobeli sa svih strana, mešajući, oko 5 minuta.
Dodati so i biber i izmešati.

U uprženo meso dodati ukuvani paradajz, ako ga nemate može da se koristi i konzerva seckanog paradajza, pečenog paradajza, pire od paradajza, dodati oregano,sitno iseckan svež bosiljak i na kraju dodati vino ili šta koristite za tečnost, ave dobro izmešati.

Smanjiti temperaturu na vrlo nisko ( kod mene je 3, a 7 je najače ) i krčkati najmanje 2 sata a može i duže, što se duže krčka, to je bolji.Povremeno promešati, da ne zagori.
Skuvati pastu po izboru, preliti sa toplim sosom, posuti sa sitno iseckanim bosiljkom ili peršunom, izrendati parmezan sir preko i poslužiti toplo.
Ja pospem sa sitnom tučenom ljutom paprikom.

Za vas, koji ne jedete meso, možete ga zameniti sa šampinjonima.
Količina se može duplirati i ostatak sipati u posudu koja je dovoljna za obrok i zamrznuti..kad je potrebno, staviti u šerpu i samo zagrejati, ako je previše vodeno, samo malo ukuvati.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар