уторак, 1. октобар 2019.

Limunkasta tuna sa leblebijama / slanutkom

Mi u kući uvek imamo konzervirane vrste pasulja, tunu, sardinu, jer kad nemamo vremena za kuvanje ili nam se jede nešto drugačije, za čas pripremimo fini obrok, koji nam fantastično zameni skuvani ručak.


Sastojci: 2 konzerve tune, 1 konzerva leblebije/slanutak, po pola crvene i žute paprike, 100 g cherry paradajza, 1 manji krastavac, 1 manja glavica ljubičastog luka, po 2 pune kašike mirođije, bosiljka, vlašca, peršuna
Sastojci za preliv: 50 ml maslinovog ulja, kašika i po vinskog sirćeta, sok od 1 limuna, 1 kašičica meda, 2 čena pasiranog belog luka, po ukusu so i biber

Priprema:  Sve sastojke za preliv umutiti zajedno i ako vam je mnogo jak ukus belog luka možete kratko da zagrejete preliv da beli luk malo izgubi jačinu.
Ako zagrevate preliv, med dodati tek kad se preliv malo ohladi i ponovo umutiti.
Ostaviti na stranu.

Povrće svo oprati i iseckati na manje kockice.
Ja krastavac nikad ne ljuštim jer korica mu je mlada i šteta je to bacati.
Leblebije / slanutak ocediti i isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti u đevđir da se ocedi od viška vode.
Tunu ocediti od vode ili ulja ( mi nikad ne bacamo to ulje iz tune, to moj muž natopi sa parčetom hleba i pojede uz salatu, ili izostaviti ulje u prelivu i dodati tunu zajedno s uljem.
Začinske biljkice iseckati na sitnije i dodati u zdelu sa tunom i leblebijama, preliti umućenim prelivom i pažljivo promešati.


Ostaviti 15 minuta do pola sata da se ukusi sjedine i poslužiti kao samostalni obrok uz prepečeni hleb, koji možete da premažete puterom a i ne morate.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар