Ova vrsta peciva se može praviti u slatkoj i u slanoj verziji ili bez ikakvih dodataka. Meni se dopalo da ih napravim u slanoj verziji jer su mi bili potrebni da ih poslužim sa predjelom uz suhomesnate nareske, i ostalim dodacima ( kiseli krastavčići, maslinke, sir, sušeni paradajz, ajvar, ljutenicu ) a mogu se jesti i uz ručak.
Sastojci: 300 g hlebnog brašna ( bread flour ) 200 g toplog mleka, 1 kašičica šećera, 6 g suvog ili 15 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 20 ml ulja,
i još: 75 g omekšalog putera, 1 do 2 čena belog luka i 1 kašika puna peršuna , susam
Priprema: U toplo mleko dodati kvasac, kašičicu šećera, promešati i ostaviti da kvasac zapeni.
U vanglicu prosejati brašno, dodati so i izmešati. Napraviti udubljenje i tu sipati nadošli kvasac i ulje i sjediniti sa testom bez nekog mešenja, samo da dobijete grubo testo. Oblikovati u loptu, pokriti i ostaviti na toplom mestu 20 minuta da gluten počne da radi.
Posle toga testo dobro izmesiti, oko 5 minuta, da dobijete glatko ali tvrđe testo. Pokriti i ostaviti na toplom mestu dok dobro ne naraste.
Dok testo raste pripremite premaz za testo. U omekšali puter dodati vrlo sitno isečen beli luk i peršun i spatulom sjediniti sve zajedno. Ostaviti na stranu.
Premazati celo testo pripremljenim puterom ( ostaviti malo da premažete pečene pletenice ) i po dužini preklopiti na trećinu, preko toga prebaciti i onu drugu trećinu testa i malo oklagijom rastanjiti testo da nije previše debelo. Iseći testo na 12 jednakih delova.
Uzeti jedan deo i oštrim nožem iseći na 3 dela, ali ne potpuno ( stavila sam vam gore fotke u kolažu da vam pomogne pri pravljenju ovog peciva ) i uplesti u pletenicu. Okrenuti pripremljenu pletenicu i onaj deo što je bio odozdole sada neka bude gore i od krajeva gde ste završili pletenje uviti prema unutra a gornji deo prebaciti samo preko i tako pripremljeno testo staviti u mafin plehu, koji ste prethodno premazali sa vrlo malo putera, tako da završetak mafina ide u kalup a ove lepe pletenice budu odozgore.
Нема коментара:
Постави коментар