Ovaj pečeni paradajz smo jeli proše godine kada smo bili u Philadelphiji kod prijatelja u posetu, ove godine kad su nam bili u poseti bila sam vrlo zainteresovana za taj recept po kom je ona pravila, posto nemam začine koje je moja prijateljuica koristila, odustala sam od pravljenja tog recepta, dok mi ih ne pošalje. U petak sam kupila jednu malu knjigu recepata “iz kuhinje moje mame” (From my mom’s kitchen) i nađem ovaj recept sa kojim sam se oduševila.
Sastojci :
6-10 zrelih paradajza (ja sam koristila šljivar paradajz, koji ima mnogo manje tečnosti a više mesa a puno puta koristim a takođe je izvrstan i san marzano
4-6 češnjeva propasiranog belog luka
1-2 kašike italijanskog začina
125 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
po ukusu morske soli i sveže mlevenog bibera
nekoliko listova svežeg bosiljka za serviranje
Priprema:
Zagrejati rernu na 140 do 150°C
Opran i osušen paradajz iseći po dužini, ako je okrugao paradajz, onda seći popreko. Staviti ih na pleh, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje ( da imate manje posla kasnije).
Ako ima previše tečnosti i semenke, iscediti višak.
U činiju staviti propasirani beli luk, italijanski začin, so, biber i maslinovo ulje i dobro sve izmešajte.
Kuhinjskom četkicom ili kašikom, premazati obilato svaku sečenu stranu paradajza.
Peći oko 2 do 3 sata i povremeno proveriti da vam ne izgori, ako gori, smanjiti temperaturu.
Servirati sa svežim bosiljkom.
Ja svake godine pravim jako veliku količinu ovog paradajza i mogu da stoje i više od godinu dana, samo što sam promenil, umesto maslinovog ulja koristim ulje od semenki grožđa, jer maslinovo ulje mi se stegne u hladnoj ostavi, ali ni to ne bi trebao biti problem za vas, koji želite da koristite maslinovo ulje, samo ostaviti nekoliko sati na sobnoj temperaturi.
1-2 kašike italijanskog začina
125 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
po ukusu morske soli i sveže mlevenog bibera
nekoliko listova svežeg bosiljka za serviranje
Priprema:
Zagrejati rernu na 140 do 150°C
Opran i osušen paradajz iseći po dužini, ako je okrugao paradajz, onda seći popreko. Staviti ih na pleh, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje ( da imate manje posla kasnije).
Ako ima previše tečnosti i semenke, iscediti višak.
U činiju staviti propasirani beli luk, italijanski začin, so, biber i maslinovo ulje i dobro sve izmešajte.
Kuhinjskom četkicom ili kašikom, premazati obilato svaku sečenu stranu paradajza.
Peći oko 2 do 3 sata i povremeno proveriti da vam ne izgori, ako gori, smanjiti temperaturu.
Servirati sa svežim bosiljkom.
Ja svake godine pravim jako veliku količinu ovog paradajza i mogu da stoje i više od godinu dana, samo što sam promenil, umesto maslinovog ulja koristim ulje od semenki grožđa, jer maslinovo ulje mi se stegne u hladnoj ostavi, ali ni to ne bi trebao biti problem za vas, koji želite da koristite maslinovo ulje, samo ostaviti nekoliko sati na sobnoj temperaturi.
Ređam red pečenog paradajza red izmešanog belog luka sa šačinima i tako dok ne napunim teglicu a onda prelijem uljem, zatvorim tegicu i ostavim u ostavu.
Ovako pečen paradajz možete jesti sa sirom za doručak ili večeru, koristiti ga za bruskete ili uz pečeno meso ili ribu na roštilju, takodje u razne salate od paste.
Prijatno!!!!
Ovako pečen paradajz možete jesti sa sirom za doručak ili večeru, koristiti ga za bruskete ili uz pečeno meso ili ribu na roštilju, takodje u razne salate od paste.
Prijatno!!!!
Ovo sam pripremala i jako mi se dopada. Aromaticno i koloritno. Predivan receptic, za preporuku!
ОдговориИзбришиHvala ti,draga moja Nale I radujem se da ti se dopalo.
Избриши