среда, 15. септембар 2021.

Kroasan kifle

 Ranije ne prođe dva tri dana pa da nešto ne umesim, ali u zadnje vreme puno obaveza oko zimnice, bili smo i na malom kratkom odmoru sa prijateljima i jednostavno se ne stigne...ručak se napravi, ali se nema vremena za fotografisanje, već sedi i jedi i ustaj da se nastavi posao...dok smo bili na odmoru, glavna kuvarica nam je bila prijateljica a druga prijateljica i ja smo bili pomagači i iskreno da vam kažem, hvala joj, da se malo odmorim od kuvanja i spremanja..

Danas su mi se prijele kiflice, ali nešto onako spolja hrskavo a unutra mekano i naravno, bez ikakvih obaveza pre podne, se lepo dam na posao i napravim ove kiflice, koje meni lično više liče na kroasane nego na kiflice, ali na malo drugačiji način. Nešto na ovu temu sam već jednom davno pravila, ali su to bile kiflice sa cimetom i pomorandžom, a danas sam želela da nema nikakvog punjenja..

Sastojci: 300 g hlebnog brašna, + za doradu testa, 4 g suvog ili 10 g svežeg kvasca, 1 kašika šećera, 1 i po jaje, 140 g toplog mleka, 3 g soli, 20 g omekšalog neslanog putera

i još: 90 g otopljenog putera, pola jajeta za premazivanje testa, 1 kašičica vode, mak za posipanje ( ne mora )

Priprema:  Hlebno brašno ( bread flour ) prosejati, dodati soli  i ostaviti na stranu. U vanglicu ili zdelu sipati toplo mleko, kvasac, šećer,  jaje i po i sve sjediniti. Dodati polovinu brašna pa varjačom zamesiti i onda dodati i ostatak brašna i umesiti testo, koje bi trebalo biti na tvrđoj strani, malo ga izraditi rukom pa ga isipati na radnu površinu i prstima malo razvući testo, preko staviti 20 g omekšalog putera i sada dobro izraditi testo dok se puter ne sjedini sa testom. Testo ćete mesiti sve dotle dok ne dobijete glatko i elastično testo a ruke vam budu potpuno čiste bez imalo testa na njima. Ako želite, ovaj proces možete da odradite i sa velikim mikserom, izbor je vaš.

Umešeno testo podeliti na 9 jednakih delova, svaki deo oblikovati u lopticu, pokriti i ostaviti da odstoji 20 minuta.

Otopiti puter i ostaviti da se kratko prohladi da ne bude tečan.


Radnu površinu i preko loptice posuti sa brašnom i svaki deo rastanjiti u veličini malog plitkog tanjira, stavljati ih jednu preko druge dok tanjite sledeću.

Pogledajte kolaž da bi vam lakše bilo kako se dobiju ovakve kiflica ali, ako ne želite da ih napravite na ovaj način, ne morate, možete ih zaviti kao običnu kiflu / kroasan,izbor je vaš.

Svaki rastanjen deo premazati omekšalim puterom ( na slici možete videti da nije potpuno otopljen, već dobro omakšan da može lako da se premazuje ) i stavljati jedan preko drugog, kada dođete do zadnjeg, devetog dela, njega ne premazujete. Veći plitki tanjir posuti sa malo brašna ili stavite pek papir i sve preneti na tanjir, pokriti providnom folijom i staviti u zamrzivač na 20 minuta.

Izvaditi iz zamrzivača i dok je testo još hladno rastanjiti što tanje možete u veliki pravougaonik. Pomožite se brašnom, jer testo će vam se lepiti ako nema brašna. Sa ostatkom putera premažite preko celog rastanjenog testa ( meni je trebalo tačno 90 g putera za sve ovo ) i zaviti u rolat. 

Rolat staviti na pleh, pokriti providnom folijom i vratiti nazad u zamrzivač na 20 minuta. Izvaditi i oštrim nožem iseći trouglove ali tamo gde je uži deo ostavite za prst ne isečenog testa. Svaki trougao gde je šira strana staviti na radnu površinu i na užu stranu štapićem, koji ste malo premazali brašnom da se testo ne lepi, pritisnuti skroz do dole, napraviće se kao cvet. Stavljati ih na pleh koji ste prekrili pek papirom. sad tako isto uraditi i sa preostalim trouglovima. Kad ste završili, pokriti ih i ostaviti na toplom mestu da testo naraste, oko pola sata.

Uključiti rernu da se greje na 200°C. Narasle kiflice premazati preostalim jajetom sa malo vode, po želji posuti makom. Peći 10 minuta na 200°C  i onda smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 6 do 10 minuta.

Pečene  kiflice / kroasane izvaditi i ostaviti na žici da se ohlade. Posuti ih prah šećerom koji možete da zamirišite vanilom ili ih preliti otopljenom čokoladom i poslužiti uz kafu, čaj, mleko a možete da ih poslužite takve kakvi jesu.

Ove kiflice / kroasani su spolja hrskavi a unutra meki, baš kao pravi kroasani. Ja obično pravim od manje količine brašna jer za nas dvoje je sasvim dovoljno i ako ih ne podelim, imamo ih i za doručak. Dobila sam 9 komada.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар