понедељак, 15. јануар 2024.

Knedle sa šljivama 2

 Ja imam nekoliko recepta za knedle i svaki jedan volim ali imala sam dvadesetak smrznutih šljiva i naiđem na neki recept gde se knedle prave sa dodatkom griza i htela sam da ih isprobam a da iskoristim ove šljive koje imam...

Moram da budem iskrena da su mi se ove knedle jako dopale, tako da ću sledeći put, kad budem imala svežih trešanja da ih ponovo napravim.


Sastojci: 1 kg krompira, 75 g putera, 2 jaja, 150 g pšeničnog griza, 400 g oštrog brašna, 1/2 kašičice soli

i još: 20 šljiva, 200 g prezli, 100 g putera, 100 g šećera ili po ukusu, vanilin šećer, cimet

Priprema: Ako imate domaći krompir nemojte ga ljuštite već ga skuvajte sa ljuskom. Tako skuvan krompir je mnogo lepši za knedle, jer je suvlji. Ja sam moj krompir ipak oljuštila i koristila sam vrstu krompira (russet ) koji je dosta suvlji od drugih  vrsta. Kad je krompir skuvan, ocedite od vode ( ja vodu ne bacam već je ohladim, procedim  i nalijem sobno cveće ) i ispasirajte, dodati puter i so,izmešati i ostaviti da se kratko prohladi pre nego što dodate jaja i sve izmešajte., dodajte griz, brašno, ali nemojte staviti celu količinu i zamesiti testo da je meko, ali da se ne lepi za ruke.

Šljive očistite od koštica i staviti ih sa strane.Za knedle birajte sitnije šljive a ako su krupne onda bolje koristite samo polovinu šljive.

U veći tiganj staviti puter da se otopi i zagreje, dodati hlebne mrvice ( ja koristim panko mrvice koje su pravljene od sredine belog hleba  i koje i prilikom prženja ostaju hrskave ) upržiti ih da malo porumene, dodati šećer, vanilin šećer i ja volim da dodam i kašičicu cimeta jer mi se cimet odlično slaže uz šljive. Tako pripremljene mrvice ostaviti sa strane.

Pripremljeno testo oblikovati u rolat i podeliti na onoliko delova koliko imate šljiva. Veličina testa puno zavisi od veličine šljiva, ako su šljive sitnije onda neka vam bude manje testa, ili onako kako vi volite.

U veću šerpu sipati vodu i staviti da provri. 

Dok se voda kuva, uzimati deo od testa, malo rastanjiti prstima po vašem dlanu, staviti šljivu i ko želi može dodati po malo šećera u sredinu šljive ili kockicu čokolade, zatvoriti šljivu i testo dobro zatvoriti svuda okolo šljive da vam ne iscuri sok od šljive. Sad tako isto uraditi i sa preostalim testom.

Sledeći put ću ih praviti sa kremom od lešnika, nadam se da ćemi uspeti i sa tim punjenjem.

Pripremljene  knedle ubaciti u provrelu vodu i kuvati ih dok vam ne isplivaju na vrh, izvaditi ih rešetkastom kašikom i staviti u pripremljene mrvice, dobro ih uvaljati i poslužiti ih tople uz dodak šećera.

Moram da vam kažem da moja prijateljica i njene odrasle kćeri jedu knedle sa kiselom pavlakom, ja ih još nikada nisam tako probala, ja ih uvek jedem uz dodatak šećera i vanilinog šećera.


Prijatno!!!!



1 коментар: