петак, 28. март 2014.

Grašak sa noklicama

Šteta je što tako retko kuvam grašak, moj muž ga obožava a ja tu i tamo.Kad kuvam grašak volim da je malo pikantan jer ne volim njegovu slatkoću i obavezno ga pravim sa noklicama/knedlicama od griza.

Sastojci:

2 veće ljutike ( shallots )
3-4 čena belog luka
1 struk praziluka
1 ljuta paprika
4 pileća karabataka sa koskom, isečena na 3-4 dela
2 kašike paradajz pirea
1 velika šargarepa
1 kg graška ( koristila sam smrznuti grašak )
začini; vegetin mix za piletinu,sveže mleven biber, vegeta Natur, dimljena crvena paprika 1 puna kašika brašna,pola kašičice mlevene ljute paprike
2-3 kašike ulja od semenki grožđa ili maslinovo ulje

za knedlice:

1 jaje
1 kašika maslinovog ulja
malo seckanog peršuna
10 do 12 kašičica griza

i još:

sitno iseckana mirođija i peršun


Priprema:

Piletinu očistiti od kožice i viška masnoće, oprati i osušiti kuhinjskim papirom. ( nekada, umesto piletine koristim suva rebra ) Pobiberiti, povegetiti sa vegetinim mixom za piletinu i možete staviti malo vegetinog miksa crvene paprike pikante. Ja koristim začin koji se ovde u Kanadi zove Montreal Chicken and Mrs Dash sve promešati i ostaviti u frižider dok vi pripremate povrće.

U veću šerpu sipati malo ulja, dodati sitno iseckan luk arpadžik/shallots,sitno iseckan beli luk, dobro opran i sitno isečen prazi luk,ljutu papriku,koju ja obavezno očistim od žilica i semenki i sitno iseckanu  šargarepu, koju isečete na manje kockice i sve to dinstati/pržiti na osrednjoj temperaturi, dodati začinjenu piletinu,sve promešati, poklopiti i dinstati na nižoj temperaturi dok meso ne omekša,povremeno promešati.

U šerpu staviti sve začine,dimljenu papriku, jednu kašiku brašna ( ako stavljam krompir u grašak onda ne stavljam brašno, već izmeljam nekoliko kockica krompira da mi zgusne jelo ) i ako volite ljutkasto, dodati ljutu mlevenu papriku, sve izmešati i naliti sa vodom ( u početku staviti manje vode, dok ne dodate grašak i tek onda dodavati vodu koliko volite da vam je gusto ili ređe) ili pilećom supom, dodati smtznuti grašak, paradajz pire,promešati i pustiti da provri.

Kad je provrelo, smanjiti temperaturu i kuvati samo 15 do 20 minuta dok se grašak ne skuva.
Dok se grašak kuva, napraviti knedlice. Umititi jaje sa malo maslinovog ulja, dodati malo vegete ili soli,seckanog peršuna i griz i sve to sjediniti.
Otprilike 5 minuta pre nego što ćete završiti kuvanje, sa malom kašičicom ,koju ste prethodno zamočili u  tečnost sa graškom vaditi knedlice i pomoću druge kašičice,spuštati ih u varivo.Kuvati ih oko 5 minuta i na kraju isključiti, poklopiti i ostaviti da se malo ohladi.

Pre služenja iseckati ili samo mirođiju ili, kao što ja volim i peršun i morođiju, posuti preko jela i poslužiti.

Ja ne jedem hleb, meni su dovoljne knedlice a oni koji jedu hleb, poslužiti sa varivom.


Prijatno!!!!!

17 коментара:

  1. I ja sam od detinjstva naučila sa noklicama i mirođijom i sutra ću pokušati da napravim sa noklicama ;)))

    Prelepo Zoko !!!

    ОдговориИзбриши
  2. Smejaćete mi se Zoko sada ;))) ... poslednji put sam pravila ćufte kašikom za sladoled, sutra mogu praviti noklice kaščicom za dinju ;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim na ovo:
      http://1.bp.blogspot.com/-Llenv9D-iX4/Th9NECr7_MI/AAAAAAAALYQ/YsxuncriVFI/s1600/IMG_4261blog2.jpg

      Избриши
    2. Biljana, da ti ne budu puno velike, ja ih volim jako malene a ako nemaš ništa protiv velikih knedli, zašto da ne?

      Избриши
    3. Samo ako ih voliš tako velike,zašto dane. Srećno i uživaj u ručku.

      Избриши
    4. pa malena je ta kašikica za dinju, al probaću još

      Избриши
    5. Znam kolika je, moje su još manje, ali ako su tebi u redu, sve je OK

      Избриши
  3. Odličan ručak :) Grašak pravim bez mesa, s teletinom ali nikada ne s piletinom. Nekako mi je to meso previše bezukusno i pomalo slatkasto s graškom. Noklice nikad nisam stavljala, mama je stavljala krompir i ja ga takvog nisam jela. Kod mene u kući ja ga najviše volim, mogla bih ga jesti svakog dana, ali moji ne vole te smb :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno..obično ga kuvam ili s suvim mesnatim rebrima ili s piletinom...nekada i ja stavljam krompir i baš što mi je grašak sladak, stavljam da bude malo pikantan. Uh moj muž bi ga jeo svaki dan, kao i pasilj. Nekada kupi konzervirani grašak i takvog ga jede za užinu. Topli pozdrav

      Избриши
  4. Jako fino i ja volim s teletinom a čak i nekad s svinjetinom iako ja volim s piletinom, bolja polovica frkće na nju, jede je samo s grilla.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moraću drugi put da probam s teletinom a ja imam sreću da moj muž jede sve.

      Избриши
  5. I really love this, it's one of my very favourite meals! :)
    Hugs and kisses, Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Gery. I am not big fan of peas but my hubby is and I cook it because of him. Hugs and kisses, my friend:))

      Избриши
  6. Gledam i čitam i razmišljam kako dugo već nisam jela ovakav grašak, a nekada je to bilo baš često. Uglavnom sa piletinom i sa krompirićima umjesto noklica, i obavezno malo pikantnije kao što je kod tebe. Odlično jelo !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da znaš da i ja sam nekada stavljala mlade krompiriće, ali ih više volim kad su prženi...mmm. Ja ga tako retko kuvam a pojma nemam zašto, jednostavno zaboravim.

      Избриши
  7. Daraga Zorice ja grasak volim bas zbog njegove slatkoce. Mama ga je cesto pravila sa teletinom ili piletinom a ja sam ga jedno vreme pravila klot kao prilog uz meso. Sad sam ponovo pocela da ga.pravim sa mesom, a mirodjija nikad nije usla u nasu kuću. Probacu da ga napravim i ovako sa noklicama. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleksandra, kao dete sam mrzela i grašak i mirođiju, ali u kasnijim godinama sam zavolela i jedno i drugo.Mirođiju ne koristim mnogo, ali tamo gde je potrebna, koristim je i navikla sam na njen ukus i miris. Sa noklicama mi je omiljen, a volim ga ja i sa krompirom. Hvala ti puno i pozdrav za vas dvoje.

      Избриши