понедељак, 24. јун 2019.

Slana harmonika pita



U frižideru je bilo nekoliko namirnica koje,ako se ne iskoriste za dan dva, mogu da se bace...ovaj recept, od moje bugarsake blogerice Yoly, je došao kao kec na desetku.Probajte, možda će se i vama dopasti, ova,spolja hrskava a unutra meka, pita.


Sastojci: malo više od pola pakovanja kora za baklavu i pite, 75 g otopljenog putera, 75 g suhomesnatog ( šunka, suvi vrat,pršuta...), 100 g sečenog u male kocke,kačkavalja, 1 struk iseckanog praziluka, 2 XL jajeta, 5- 6 kašike kiselog mleka, jogurta ili gustog jogurta, po ukusu soli

Priprema: Praziluk oprati,odstraniti spoljne listove i sitno iseckajte samo beli i svetlo zeleni deo ( ja sam koristila i tamniji deo, samo sam odstranila sve spoljne listove i samo onu sredinu sam ostavila ) i staviti u zdelu. Suhomesnato takođe iseckati na sitnije kocke i na kraju i kačkavalj ( ja sam koristila gouda sir ) iseckati na sitnije kocke. Sve zajedno izmešati i ostaviti sa strane.

Otopiti puter.Na radnu površinu staviti jednu koru, blago je premazati sa otopljenim puterom, staviti drugu koru preko i nju premazati  blago sa puterom i tako isto uraditi i sa trećom korom.
Sklopiti je u obliku harmonike i staviti u pekač, koji ste prethodno premazali sa puterom ili sprejom za pečenje.
Tako uradite i sa ostalim korama, ali ne smete da previše kora natrpate u pekač, mora da bude malo prostora između kora. Meni je trebalo 18 kora za sve.
Rukom raspodelite iseckano suhomesnato, praziluk i sir svuda po malo između kora.Premazati kore odozgore, sa malo preostalog putera.
Umutiti jaja dodati kiselo mleko ( ja sam koristila domaće kiselo mleko i preliv mi je bio po malo gust dodala sam oko 2 kašike kisele vode ) ili jogurt ( ja nisam dodavala so jer mi je puter bio slan i suhomesnato je slano ) i sa kašikom, svuda između nabora, sipati po malo.


Zagrejati rernu na 185*C i peći putu oko 30 do 35 minuta dok vam lepo ne porumeni.
Ohladiti je i poslužiti.



Prijatno!!!!!!

10 коментара:

  1. Slaba sam na ovakve pite, super mi je ovaj način "harmonika" slaganja, a u ovoj kombinaciji ovo je fini laganiji ručak !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nama je ovo bio kasni doručak i rani ručak i izuzetno nam je prijalo. Hvala ti.

      Избриши
  2. Анониман25. март 2014. 14:48

    Pa draga moja da mi zasviramo na ovoj divoti!

    ОдговориИзбриши
  3. Često pravim običnu gibanicu slažući je kao harmoniku a ovo je super ideja da se može kombinovati i sa ostalim namirnicama koje imaš, probaću i sa zeljem...

    ОдговориИзбриши
  4. Oh, you have made Yoli's lovely banitsa! I also found it adorable and am planning to make it these days :) It was delicious, wasn't it! :) Have a nice day, Zoki. Hugs :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. TiKi it is so good. I made it yesterday and my husband and I really enjoyed it.It was for our late breakfast and early lunch. If you did not make it, try it soon. Hugs, my dear friend:))

      Избриши
  5. Ама голямо си ми слънце, Зоки. Благодаря ти от сърце, мила моя. Винаги знаеш как да ме зарадваш!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Yoly,thanks a million on this beautiful and very tasty banica. My husband and I love it and very soon I will make it again. Hugs and kisses my dear Yoly:))

      Избриши