петак, 6. фебруар 2015.

Pralinice sa crvenim vinom

Da samo znate kako je lako napravite pralinice sa raznim punjenjima...ja sam se malo igrala pa sam ih pravila u malo drugačijoj boji čokolade, ( ovo je neka vrsta čokolade, koju zovu melts i ima da se kupi kod Wilton-a ) samo da znate, to nije prava čokolada ali je odlična da se prave pralinice. Vi koristite tamnu čokoladu ili, čokoladu koju imate i biće vam lepše, jer se neće poznavati punjenje na zidovima pralina, kod mene se to vidi, jer su punjene sa tamnom čokoladom....meni ovo ne smeta, jer sam ih pravila za moju decu, ali, ako bi ih pravila da ih poklonim, sigurno bih koristila tamnu čokoladu za premazivanje silikonskog kalupa.


Sastojci:

od 150 do 180 g tamne čokolade 

za punjenje:

200 g čokolade po izboru 
30 ml slatke pavlake
75 ml crvenog vina ( koristila sam Vranjanski  Cabernet Sauvignon )

Priprema:

Otopiti čokoladu u mikrotalasnoj rerni ili na pari i pomoću četkice premazati silikonski kalup. ( Otopito 3/4 količine čokolade,onda dodati ostatak i mešanjem otopiti čokoladu i ponovo je zagrejati da možete da radite sa njom, na ovaj način temperirate čokoladu i ako se pravilno uradi, ne bi trebali da imate otiske prstiju, ali isto tako mislim da je važno da se koristi i kvalitetna čokolada )
Premazan silikonski kalup, pazeći da ih premažete dobro, da nemate mehuriće, malo treskati o radnoj površini da se čokolada rasporedi svuda podjednako i da izbegnete mehuriće,ako imate previše čokolkade u kalupu okrenuti i pustiti da višak iscuri van kalupa, staviti u zamrzivač na 5 minuta, izvaditi i ponoviti postupak. Budite sigurni da premažete malo deblje zidove i dno da vam prilikom vađenja pralinica ne puknu.

U drugu posudu, staviti čokoladu po vašem ukusu, može tamna ili mlečna,dodati slatku pavlaku i zagrejati na pari ili u mikrotalasnoj i sve dobro izmešati i na kraju dodati crveno vino,( izbor je vaš, možete koristiti slatka ili suva vina ) ako hoćete možete smanjiti količinu vina a povećati količinu slatke pavlake,izbor je vaš.

Kašičicom uzimati smesu i puniti premazan kalup, ali ne puniti ih skroz do vrha, ostavite malo prazno. Ostavite da se malo stegne.

Ponovo zagrejati tamnu čokoladu i kašičicom sipati preko napunjenih pralinica, poravnjati tupom stranom noža i ostaviti da se potpuno stegnu, nekoliko sati, najbolje preko noći.

Sledećeg dana vrlo pažljivo ih istisnuti iz kalupa, stavite plastičnu / gumenu rukavicu, da vam ne ostaju otisci prstiju i staviti ih u korpice i poslužiti ih, ili ih zapakovati u kutiju i pokloniti.

 ( na slici su dve različite vrste pralina )

Prijatno!!!!

16 коментара:

  1. Mmm... I love chocolate and the colour purple! And... You did them perfectly! :)
    Hugs, my dear Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thanks a million, my dear friend. IF you are not that far I would love to make them for you. Hugs, my dear:)))

      Избриши
    2. Zoki, you're so kind to me! That's enough, be sure! :)

      Избриши
  2. Kakva divna kombinacijaa,nisam još nikada videla lkubičaste praline

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tebi je lako da kupiš melts od Wilton-a ako imaš šanse, kupi ih, imaju ih u raznim bojama pa možete ti i Cali da se igrate sa njima i da znaš da nisu skupi.

      Избриши
  3. Много,много красиви са тези бонбони!Поздравления за майсторството ти Зори!

    ОдговориИзбриши
  4. От сърцето ми благодаря ви, скъпи ми Milena.Целувки и прегръдки.

    ОдговориИзбриши
  5. Kao i uvek kod tebe divno,mastovito.....predivno izgedaju,vidi se da su jako ukusne.....moracu ja da potrazim kalupe za praline

    ОдговориИзбриши
  6. Aleksandra, znam da ih je bilo kod kineza, možda pogledaš kod njih. Ja sam ove kupila ovde u Kanadi u prodavnici koja prodaje sve za dom i kuću. Hvala ti puno.

    ОдговориИзбриши