среда, 6. мај 2015.

Integralne lisnate kiflice

Od skoro sam počela da pravim ekspiramente sa integralnim brašnom i danas prvi put pravim ove lisnate kiflice, koje su nam se jako dopale,spolja hrskave iznutra mekane a pune divnih semenki..pravljene sa brašnom od 9 žitarica i raženim brašnom.... Imali smo goste i onako tople smo ih pojeli, ono što je ostalo, poslah njima, jer naš gost ne jede ništa sa belim brašnom.


Sastojci:

700 g integralnog brašna od 9 žitarica ili koje imate
200 do 250 g raženog brašna
100 ml toplog mleka
12 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
2 jaja
150 ml ulja
250 ml kefira ili jogurta
2 kašičice soli
150 g smrznutog putera
1 jaje
nekoliko kapi ulja
semenke po izboru za posipanje

Priprema:

U toplo mleko staviti kašičicu šećera i suvi kvasac, sve dobro izmešati i ostaviti sa strane da kvasac zapeni.
U vanglicu pomešati oba brašna ( staviti prvo 800 g a preostih 150 g ostaviti u zdelicu i njega ćete dodavati na kraju, po potrebi ) i so,dodati kefir, ulje, ( umesto ulja možete koristiti otopljenu mast,izbor je vaš ) blago umućena jaja i sve to zamesiti rukom ili mikserom sa spiralnim nastavcima.
Pobrašniti radnu površinu sa preostalim brašnom i umesiti ručno testo u meko i po malo lepljivo testo.
Oblikovati testo u kuglu, pobrašniti dno vanglice i staviti oblikovano testo, pobrašniti i malo odozgore.
Ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i podeliti na 8 jednakih delova koji je svaki malo manji od 200 g.
Rastanjiti svaki deo u veličini malog plitkog tanjira, na prvi izrendati na sitno rende puter, staviti preko drugi deo i na njega izrendati puter na sitno rende, preko staviti treći rastanjeni deo i na njega izrendati smrznuti puter na sitno rende i prekriti sa četvrtim delom, na koje ne rendamo puter. Pokriti i ostaviti u frižider.
Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Izvaditi prvi deo iz frižidera a staviti drugi deo testa u frižider, da se puter ne zagreva dok vi radite sa prvim delom testa.
Ostavite malo smrznutog putera da izrendate preko rastanjenog testa.

Testo rastanjite što više možete ( ako je potrebno pobrašnite radnu površinu, možda će vam trebati malo više brašna nego što sam navela jer ne znam koju vrstu brašna ćete koristiti i sva brašna ne upijaju tečnost isto ) podelite na 16 delova ili na onoliko koliko volite da su vam kiflice velike.
Izrendati pola od preostalog putera preko celog testa, ili otopite puter pa samo premažite sa četkicom.
Sada ostavljam vama da li ćete ih puniti ili ćete ih ostaviti prazne.
Mogu se puniti sa sirom, sir i spanać, ja sam ih punila sa krem sirom, njega najviše volim.
Zaviti kiflice i staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom ( trebaće vam dva pleha ) i ostavite malo mesta između jer će testo još da naraste a narašće i prilikom pečenja.
To isto uraditi i sa drugim delom testa.

Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se tersto odmori i još malo naraste.

Naraslo pecivo premazati sa umućenim jajetom sa nekoliko kapi ulja, posuti sa semenkama po izboru ( ja sam koristila semenke od suncokreta i bundeve i pahulje od ovsa ) i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 do 35 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
Prvo peći one koje ste prvo zavili.

Pečene kifle izvaditi iz pleha, staviti na žicu da se ohlade i poslužiti ih sa jogurtom,kiselim mlekom ili šta već volite.


Prijatno!!!!


6 коментара: