среда, 15. јул 2015.

Tarator sa orasima --------------Patin petnaesti

Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem jer svaki put isprobamo neki novi recept...ovog puta smo izglasali Tarator sa orasima.
Pravila sam tarator i sa orasima i bez, ali nikad na ovaj način....


Sastojci:

5 do 6 češnjeva belog luka
100 g očišćenih oraha
oko 50 ml ulja
1 kg kiselog mleka
1 krastavac
so
1 kašika sirćeta

Priprema:

U avan ( stupa ) staviti očišćene orahe, beli luk i malo soli i sve to tucati sa drvenim maljem uz povremeno dodavanje ulja dok ne dobijete belu kašu.

***U našoj kući su trenutno radovi, tako da pola stvari su mi u kutijama i nisam mogla da nađem avan i zaista nisam znala na koji ću način napraviti ovaj korak u receptu, dok mi nije palo na pamet, multipraktik i sve ti ja to lepo stavim u multipraktik, uz dodavanje po malo ulja, isto kao kad pravim pesto i super je ispalo..

Ja sam koristila domaće kiselo mleko, koje sam kratko vreme stavila u cediljku i malo ocedila od vode..e sad, nisam merila da li je 1 kg isto što i 1 l jer sam napravila kiselo mleko od 1 l a mislim da  nije ni važno.

U kašu dodati kiselo mleko,sirće, ako je potrebno, malo vode i sitno iseckan krastavac i sve dobro izmešati.
Umesto kiselog mleka može se staviti voda i više sirćeta.

***Ja nisam dodavala vodu i sirće a ovo da se stavi voda umesto kiselog mleka mi nikako ne ide u glavu kako bi to izgledalo.Sirće bi bilo potrebno za one koji vole više kiselo.

Ja sam stavila 2 čena belog luka,koji su zaista bili veliki, obično stavim oko 4 čena normalne veličine, ovde mi bi bilo previše 6 čena, opet, sve zavisi koliko su veliki čenovi.


Prijatno!!!!

Ovo je originalni Patin recept


Za one, koji ne čitaju ćirilicu:

TARATOR SA ORASIMA

Uzeti 5-6 češnjeva bela luka, 100 grama očišćenih oraha i malo soli. Staviti to u stupu i drvenim maljem tucati sve dok se ne pretvori u kašu. Za vreme tucanja dolivati u stupu ulja, i to veću količinu, da bi se dobila jedna bela masa. Jedan kilogram kisela mleka dobro razmutiti i u njega dodati 1 krastavac isečen na kockice. Sad sjediniti luk i orahe sa krastavcem i kiselim mlekom, dobro izmešati i dodati malo hladne vode, dobro promešati da ne bude grudvica, usuti i malo sirćeta ako je potrebno. Umesto kiselog mleka može se staviti voda i više sirćeta.



Ja sam danas pekla jagnjetinu i poslužila tarator uz meso.

10 коментара:

  1. I love this! It's very popular in Bulgaria, too. :)
    Hugs and kisses, Zoki!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you, my dear Gery....We love this salad. It is great with BBQ and lamb. Hugs and kisses:)))

      Избриши
  2. Kao i sve što napravite - odličnoooo!!!!! Ja sam napravila neku sasvim drugačiju varijantu koja nema veze sa originalom ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Kristina...pravim ga i ja na još nekoliko načina, ali ovako mi je prvi put i sviđa mi se. Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Mnogo mi se dopada ovo, možda obradujem svoje ukućane sutra..;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sandra, meni je ovo dovoljno jer baš volim ovakve salate.Nadam se da će se i tebi dopasti.

      Избриши
  4. Baš fino izgleda, dobra ideja da se ocedi kiselo mleko.
    Meni se jako dopalo, skeptična sam bila zbog oraha i belog luka zajedno, a ispalo je super, jeli smo kao hladnu čorbu.
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Majo, ja nisam mogla da ocenim da li je čorba ili salata, pošto ja znam da se tarator pravi kao salata, onda sam odlučila da ocedim mleko, a da znaš da ću probati i na tvoj način kao čorbu. Ja sam ranije pravila tarator sa seckanim orasima, ovo mi je prvi put da prav i sa tucanim,koji se pretvore u kašu...nama se jako dopalo.

      Избриши
  5. Одговори
    1. Thank you Ewa and I agree with you. Thank you for visiting my blog. Warm regards:))))

      Избриши