петак, 3. јул 2015.

Gravče na tavče na tetovskli način

Pasulj u našoj kući se ne kuva tako često, jedino kad se mužu prijede, mada bi ga on jeo svaki dan, a mislim da nije jedini muškarac,koji je takav...ja bih mogla bez njega...ali zato prebranac obožavam..prvi put pravim gravče na tavče na ovaj način i jako mi se dopao.....možda će i vama.



Sastojci:

1 kg pasulja tetovca
500 g crnog luka
1 veliki struk praziluka
2 do 3 čena belog luka
100 ml ulja ili masti
2 kašike brašna
1 kašika crvene mlevene paprike
pola kašičice ljute mlevene paprike
1 lovorov list
5-6 svežih listova nane / metvice
1 kašika iseckanog peršuna
po ukusu; biber,so, suvi začin
1 paradajz
2 do 3 sveže paprike

Priprema:

Oprati pasulj i potopiti ga preko noći.
Skuvati ga, ali morate paziti da vam zrna pasulja ostanu cela.Ocediti od vode ali ostaviti malo vode sa pasuljem.

U dublju šerpu sipati ulje ( ili u mom slučaju pačja mast ) zagrejati i dodati sitno iseckan luk i praziluk i pržiti na tihoj temperaturi sve dok oba luka potpuno ne omakšaju.
U omekšali luk dodati lovorov list,crvenu mlevenu papriku, brašno, so, biber, suvi začin i sve dobro izmešati sa uprženim lukom i na kraju dodati sitno iseckan beli luk i skuvani pasulj sa vodom i sve dobro izmešati.Probati da li je potrebno još soli.

Sipati pripremljen pasulj u glinenu posudu.
Posuti sa sitno iseckanom nanom i peršunom.


Preko staviti paradajz isečen na kolutove, paprike isečene na polovine i očišćene od semenki.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 30 do 45 minuta. Kad se kožica stvori na gornjem sloju i polako krčka, gravče je gotovo.


Gravče možete poslužiti tako kako jeste, meni je najbolji sa pečenim mesom na roštilju.

Na moju žalost, kod nas je pljuštala kiša, tako da sam krmenadle morala ispeći u rerni.


Prijatno!!!!!

Ideja je  sa stranice " Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj "


4 коментара:

  1. Анониман4. јул 2015. 02:11

    Gravce na tavce je po meni najbolji nacin da se pripremi pasulj, valjda zato sto me uvek podseti na rodni kraj :-) Moja mama je majstor da ga napravi. Vazna je velika kolicina luka i nana naravno. Ja ga uvek jedem tako bez mesa, ali vrlo cesto ga pravimo i za slavlja za svedski sto. Nema ga boljeg!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U kraju, odakle ja potičem, se vrlo često pravi prebranac, što je ustvari isto što i gravče na tavče i jede se bez mesa ali ja ga obavezno pravim uz roštilj i nikad ne ostane, svi ga vole. Hvala ti puno što si posetila moj blog. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Uh-uh, i ja ga volim (nanu jos nisam dodavala- probam sljedeci put!)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, za nanu sam naučila odavno od jedne Makedonke, stavlja se zbog nadimanja stomaka i zaista pomaže, bar meni.

      Избриши