среда, 1. јул 2015.

Farinata sa maslinama, ruzmarinom i tucanom paprikom

Za ovomesečnu blogersku igricu, KuVarijacije, koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes smo izabrali " farinatu sa maslinama, ruzmarinom i tučenom paprikom" i zaista nisam bila sigurna da li ću uopšte stići, volim da učestvujem u njima i puno puta otkrijem neki novi recept sa kojim  se oduševim.
Brašno sam kupila još pre nelkoliko nedelja i sve, danas ću, sutra ću, vreme isteče i ja jedva da stigoh.
Da se ovaj recept pripremi ne treba uopšte ni malo muke a najmanje vremena, jer se tako brzo napravi, jedino se čeka da se farinata ispeče.
Kao što znate, u mojoj kući je totalni haos, tepsije i kalupi zapakovani u kutijama i sad se snalazi kako znaš i umeš...ostalo je nekoliko koji su u kuhinji, ali na žalost ne i oni koji su mi bili potrebni za ovu farinatu.
Ne znam koliki je taj pleh od rerne te sam uzela pleh koji sam mislila da će odgovarati, ali oćeš...bio je preveliki te je moja farinata ispala veoma tanka, ali joj nije ni malo promenila ukus...jedino mi se testo posle 10 minuta puno zapeklo te kad sam ga posula sa semenkama i tučenom paprikom nije mi se zalepilo za testo, što znači trebala sam semenke staviti ranije.
Bila sam malo konfuzna sa količinom vode, u jednom receptu kaže 600 ml, onda kaže drugi put staviti 500 ml a u ovom receptu kaže 450 ml vode ( moraću malo da progooglam za recept da vidim kako se to originalno pravi....obično to i uradim pre nego što počnem da pravim nešto, ali ovog puta zaista nisam imala vremena.
Sve u svemu, farinata mi se jako dopala, nama je bila užina uz jogurt a mojim momcima, sa hladnim pivom.


Sastojci:

250 g brašna od leblebija / nauta / slanutka
450 ml vode
1 mala kašičica soli
150 g iseckanih crnih i zelenih maslina
1 grančica svežeg ruzmarina ili pola kašičice suvog
1 kafena kašičica ljute tučene paprike
biber
150 g susama i lana ( ja sam stavila manje )
4 do 5 kašike ulja

Priprema:

U zdelu staviti celu količinu brašna, jednu kašiku ulja, dodati pola količine vode i so i sve dobro izmešati dok ne nestanu grudvice u testu, dodati iseckane maslinke, biber i ruzmarin i ostatak vode i sve dobro sjediniti. ( u testo dodati i polovinu lanenog i susamovog semena a možete staviti i tučenu papriku )

U tepsiju prečnika 30cm sipati ostatak ulja i sipati masu, koja je veoma retka i peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 210°C, samo da se uhvati tanka kožica na testu, posuti je obilato sa lanenim semenkama,susamom i peći je 40 minuta, pred kraj pečenja možete malo povećati temperaturu da vam farinata bude hrskava.


Poslužiti je toplu ili hladnu.

Prijatno!!!!!

8 коментара:

  1. Farinatu mnogo volim, hvala sto me podsjeti na nju...pravim veceras!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja je prvi put pravim i moji su je pojeli to isto popodne ....uz pivo im je bila odlična užina.

      Избриши
  2. Obožavam ovu farinatu! ♥ Jesenas sam ovaj Vesnin recept isprobala i stavila na blog, a spremala sam je više puta i uvek sve do zadnje semenkice pojedemo!

    ОдговориИзбриши
  3. Sećam se Gago kad si ti pravila Vesninu farinatu...praviću je opet samo dok nađem odgovarajući pleh / tepsiju. Izuzetrno je lepa a mogu da ti kažem da nam je i ovako tanka bila odlična.

    ОдговориИзбриши
  4. odlicna ... ja sam pravila sa 450 ml . Uzivancija , pre svega je zdrava.

    ОдговориИзбриши