среда, 22. јул 2015.

Çizik (kesik) Poğça ( Kiflice sa sirom )

Vi znate koliko ja volim peciva i svaki put kad naiđem na neki novi recept ili novi oblik peciva,jednostavno moram da to isprobam.


Sastojci:

580 do 600 g hlebnog brašna
250 ml kefira ili tečnog jogurta
100 ml toplog mleka
7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
125 ml ulja
1 jaje

Za punjenje:

peršun
kravlji sir
1 belance

Za premazivanje testa:

1 žumance
2 kašike mleka
semenke po izboru

Priprema:

Prosejati brašno u vanglicu, napraviti udubljenje i ostaviti sa strane. ( nemojte staviti celu količinu brašna, stavite 500 g a ostatak ostaviti sa strane i dodavati po malo dok mesite testo )
U toplo mleko, dodati suvi kvasac i kašičicu šećera,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U brašno dodati podignuti kvasac, ulje, kefir,so i jedno jaje i zamesiti sa rukom.
Uzeti od onih 80 g brašna i pobrašniti radnu površinu, isipati zamešene testo ( ja ga mesim mikserom ) i mesiti testo dokle god ne dobijete meko i glatko testo, koje se ne lepi za ruke.
Premazati ga sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.

Dok testo raste, napravite fil.
Ja sam stavila oko 250 do 300 g sira, dodala jedno belance i sve to izmešala. So nisam dodavala jer je kravlji sir dosta slan a vi, ako koristite neki mladi ili ne slani sir, onda dodati so.
Peršun nisam dodala, jer sam zaboravila, ali mi nije nedostajalo u pecivu.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 4 ili 5 ( u zavisnosti kolika peciva volite da vam budu ), ja sam podelila na 4 i svaki deo je bio oko 250 do 270 g ( sad sam zaboravila tačno koliko je svaka kugla bila )
Pobrašniti radnu površinu..
Da vam otkrijem nešto što sam naučila ovde na Coolinarici od Ružica13 kad sam pravila njen zeljanik,ona kaže, da svaki deo testa koji trebate da razvaljate,prvo umočiti testo u gustin i tek onda valjati testo sa oklagijom i od tada, ja obavezno radim tako, prvo testo mi se mnogo bolje rastanji i mislim da je mnogo lakše rastanjiti testo nego sa brašnom.....probajte i vi, pa odlučite na koji vam je način lakše i bolje.
Uzeti jedan deo testa, rastanjiti u krug,prečnika oko 30cm i podeliti na 4 jednakih delova,svaki deo nožem, ili pizza sekačem, zaseći na 5 delova, ali ne do kraja ( pogledajte sliku ), ja sam 1 isekla na 6 samo da vidim razliku, lepši su ovi što su rasečeni na 5 delova.
Gornja ivica testa treba da bude oko 2cm, pa tek onda neka počnu rasečeni delovi.


Malo razvući ivicu testa prema vama i prebaciti preko fila i zaviti u kiflicu, podviti malo krajeve prema unutra ( pogledajte sliku )
Pleh ( trebaće vam dva ) prekriti sa pek papirom i prebaciti napravljene kiflice.
Tako isto uraditi i sa preostala tri dela testa.


Od ove količine testa trebate dobiti 16 kiflica.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da pecivo naraste.


Uključiti rernu na 190°C da se zagreje.
Umutiti žumance i dodati 2 kašike mleka i umutiti sve zajedno.
Premazati naraslo pecivo, posuti semenkama po izboru i peći oko 25 minuta ili dok vam peciva lepo ne porumene.
Ohladiti ih na žici i poslužiti tople sa jogurtom.


Ovakva peciva se mogu praviti i slatka, samo povećati količinu šećera na 100 g a puniti ih sa džemom, nutelom ili šta god vam padne na pamet.
Slike i recept sam videla na FB, ali sam testo pravila po svom.


Prijatno!!!!!

10 коментара:

  1. baš izgledaju lepo...moraću jednom da ih probam

    ОдговориИзбриши
  2. U poslednje vreme koristim suvi kvasac za testo i nisam zadovoljna. em se ne podigne em bude skroz u fronclama uopste ne moze lepo da se sjedini i jako se tesko razvlaci prakticno nemoguce. bude ukusno ali je priprema horor.
    sa svezim kvascem mi se mnogo lepo digne i to brzo i odlicno se razvlaci. sve isto radim u receptu ali samo ta razlika u kvascu mi napravi veliki problem. generalno pricam ne za ovaj konkretno recept pa se pitam jel imate neki savet? mrzi me da kupujem svezi jer se brzo ukvari pa propadne moram da bacim dok suvi moze duze da stoji jer mi testo ne pravimo cesto. inace ovaj recept mi je savrsen i pravicu ga uskoro

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, kao što vidiš, ja uvek koristim suvi kvasac i meni je testo uvek odlično sa njim. Ovde se svež kvasac jedino može naći po pekarama a ja baš nemam ni jednu tako blizu a brašno kupujem iz pekare i kad idem tamo mogu kupiti svežđ kvasac ali ja sam jednostavno naučila sa suvim kvascem.
      Svež kvasac kad kupiš, izmeri po 20 i 40 g ,zavi u providnu foliju svako parče posebno i onda stavi u zamrzivač i zamrzni i vaditi po potrebi,prethodno ga odmrznuti i na taj način ćeš uvek imati svež kvasac.
      Nadam se da sam ti pomogla i topli pozdrav.

      Избриши