среда, 6. септембар 2017.

Padejske kifle

Da vas podsetim na ove fantastične kifle, ako ih niste isprobali do sada, obavezno ih probajte....

Ovo su fantastične kifle, ima malo posla oko njih ali vredi svaki minut koji ste utrošili na njih,praveći ih.



Sastojci:

40 g svežeg kvasca ili 10 g suvog
400 ml toplog mleka
200 ml tople vode
3 kašičice soli
1 kašika šećera
850 g brašna + -

Sastojci za premaz:

140 g masti
3 žumanceta
1 kašika brašna

i još:

1 jaje
semenke po vašem ukusu  ( lan,susam,kim )

Priprema:

 U zdelicu staviti 200 ml toplog mleka, kvasac, kašičicu šećera i kašičica brašna i pustiti da kvasac naraste.

U posudu za mešenje staviti brašno, so,ostatak mleka,toplu vodu i nadošli kvasac i sve dobro umesite dok ne dobijete glatko i elastično testlo.

  Oblikovati u loptu, premazati sa malo ulja i pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom da se testo udupla.

  Dok testo raste, umutiti žumanca sa mašću i brašnom i ostaviti na stranu.

  Naraslo testo podeliti na 4 jufke, rastanjiti svaku jufku na veličinu tanjira i svaku jufku premazati sa premazom i ostaviti ih da se odmore oko 30 minuta.

 Preko jedne premazane jufke,prebaciti drugu,stranom koja nije premazana, znači premazana strana je odozgore

 Na pobrašnjenom stolnjaku počnite polako da ih razvlačite na sve strane, kao što razvlačite kore za pitu,testo se fantastično razvlači i razvucite ih što više možete.

  Testo, pomoću stolnjaka, urolati prvo jednu stranu do pola, pa onda urolati sa druge strane do polovine i preseći na pola da dobijete dva rolata

 Svaki rolat iseći popreko na kiflice, dužine po vašoj želji.

 Naređati ih na pleh,koji ste postavili papirom za pečenje,ostavljajući malo razmaka između,jer će prilikom pečenja da narastu.

  Premazati ih umućenim jajetom i posuti semenkama po želji i ostaviti ih da narastu još jednom.

  Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko 20 do 25 minuta ili dok vam fino ne porumene.




Originalni recept je iz magazina”Pošalji Recept” a ja sam ga našla ovde
 
  Možete ih puniti sa slatkim ili slanim nadevom. (džem, sir, šunka,kačkavalj)

Prijatno!!!!


1 коментар:

  1. Kako lepo izgledaju, baš se valja potruditi. Predpostavljam d aim je ime po mestu u kome je recept nastao. Mast nemam ..probaću sa puterom

    ОдговориИзбриши