понедељак, 18. септембар 2017.

Varivo sa ćufticama



Volim da isprobam nove recepte, i Jasnini recepti su mi vrlo poznati, jer sam ih puno puta isprobala, ali bez obzira, volim da "zavirim" u njenu kuhinju, jer ona kuva bosanska tradicionalna jela i poslastice. Ja sam mnogo mlada otišla iz Srbije, tako da nisam imala priliku da upoznam bosansku kuhinju, ali zahvaljujući našim blogerima i članova sa Coolinarike, mnoga sam jela probala u svojoj kuhinji i mnoga su još ostala da budu isprobana.
Ovog puta je to varivo po Jasninom receptu, da li je iz bosanske kuhinje ili nije, nije ni važno, ali je vrlo važno da je jelo izuzetno ukusno.
Mi smo ovih dana u velikom pakovanju, naša se kuća prodala pre nekoliko dana i pripreme za selidbu mogu da počnu,tako da mi je ovo varivo dobro došlo, skuvala sam više da imamo za dva dana, a vi, ako vas je 4 u kući, biće dovoljno za jedan ručak.
Nemam puno vremena za lepu prezentaciju, ali verujem da sa ove slike možete dovoljno da  vidite.


Sastojci za ćuftice: 300 g mlevenog mesa, po vašem izboru, 1 mala ljutika, 1 jaje, 1 kašika sitno iseckanog peršuna, 2 čena pasiranog belog luka,1 mali ljuti feferon ( ne mora ) oko 25 do 30 g hlebnih mrvica, suvi začin, so, biber i 2 pune kašike brašna
Sastojci za varivo: 1 do .1.5 kg krompira, isečenog na krupne komade, 2 struka praziluka, isečenih na krupne komade, 2 veće šargarepe, isečene na krupne komade, 1 paškanat, isečen na krupne komade, 2 do 3 čena belog luka, krupnije iseckanog,2 lista lovora, ulje ili mast za kuvanje,začini po vašem ukusu; suvi začin, so, biber, 1 puna kašika brašna, 1 ravna kašika dimljene mlevene paprike, može i malo mlevene ljute paprike, ako volite da je pikantno,1 puna kašika pirea od paprike, ako nemate onda 2 kašike ajvara i oko 1.5 do 2 litre pileće supe ili vode

Priprema: U zdelu staviti mleveno meso, dodati jaje, feferon koji ste očistili od semenki i žilica i sitno iseckali,( umesto feferona može da bude i malo ljuta tucana paprika )  sitno iseckanu ljutiku, sitno iseckan beli luk i peršun, posoliti, pobiberiti, dodati suvi začin i sve sjediniti. Dodavati mrvice, ne sve odjednom nego samo toliko da možete da oblikujete ćuftice. 
Ja ih nisam tačno merila, ali mi je bilo potrebno oko jedna dobro puna šaka mrvica i ja koristim panko mrvice, koje su pravljene od sredine belog hleba.
Kad ste sjedinili sve zajedno, ostaviti u frižider da malo odstoje, da se ukusi sjedine.

Za to vreme pripremiti povrće.

U veću šerpu, sipati ulje ( ja koristim mast, više mi se sviđa ukus jela sa mašću ) i zagrejati.

Praziluk dobro oprati pod mlazom hladne vode, raseći na pola i ponovo isprati. Iseći na veća parčad.
Staviti u šerpu, dodati paškanat, šargarepu, beli luk i dinstati na osrednjoj temperaturi. Dodati očišćen i isečen krompir i dinstati sve zajedno, povremeno promešajte da vam se ne zalepi za dno šerpe. Dodati kašiku brašna i dimljenu papriku, ili koju koristite, izmešajte i pržiti vrlo kratko, stalno mešajući.
Naliti sa pilećom supom,samo onoliko koliko da vam prekrije krompir, ja sam malo više trebalo mi je 1.8l supe, dodati lovorov list, pire od paprike ili ajvar, posoliti, pobiberiti i dodati suvi začin.
Ja volim da je jelo pikantno a muž i ne baš, tako da ja stavljam u jelo male crvene thai papričice, ali cele, tako kad sipam sebi u tanjir, dodam i ljutu papričicu i na taj način mi ne zaljuti jelo, ali se oseti vrlo malo.
Te papričice izgledaju ovako.



Smanjiti temperaturu i kuvati na tihoj temperaturi.

Od pripremljene mesne mase oblikovati ćuftice, ja sam ih pravila mnogo male a vi ih pravite onako kako ih vi volite.
Kad ste napravili sve ćuftice, uvaljajte ih u brašno i pržiti  da porumene.
Izvaditi ćuftice i staviti ih u varivo i kuvati sve zajedno još desetak minuta ili, dok krompir ne omekša.

Probati da li je sve po vašem ukusu, dodati šta fali i ako želite da je jelo tečnije, dodati još supe.
Skloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi.
Iseckati sitno peršun i pred služenje posuti sa njim.


Prijatno!!!!

3 коментара: