Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Gvozdeni, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " U mom loncu " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,slatki krompir / batat, koji vrlo često koristim u svojoj kuhinji...
Sastojci:
130 g pečenog batata
2 jaja
250 ml mleka
150 g brašna
4 g praška za pecivo
1 kesica vanile ili 1 kašičica vanilla paste
30 ml otopljenog putera
290 do 300 ml kisele vode
Priprema:
Ispečen batat ohladiti i oljuštiti od kožice.
U veću zdelu staviti mleko, batat, jaja, vanilu, otopljen puter i kiselu vodu ( nemojte stavljati celu količinu, kasnije možete da dodajete po malo, ako vam je masa za palačinke pregusta )
Štapnim mikserom sve sjediniti ili staviti u blender, dok ne dobijete potpuno glatku masu.
Uzeti žicu za mućenje i sa njom sjediniti brašno, koje ste prethodno izmešali sa praškom za pecivo i umutiti dok ne dobijete glatko testo,bez grudvica. Ako je potrebno,dodati još malo kisele gazirane vode.
Ostaviti pripremljenu masu u frižider, da odstoji bar pola sata.
Zagrejati teflonski tiganj sa nekoliko kapi ulja i sipati masu, peći dok ne porumeni sa donje strane..kad ivici od palačinki počnu da se uvijaju, možete ih okrenuti i peći dok i ta strana ne porumeni. Nemojte ih peći na jakoj temperaturi, jer će vam izgoreti.
Ja sam pekla u dva tiganja u jedan veći i jedan manji i dobila sam oko dvadesetak palačinki ( ne sećam se tačno koliko ih je bilo )
Ove palačinke mogu da se posluže sa slatkim ili slanim nadevom, ako ih punite sa slanim nadevom, izostavite vanilu i dodajte malo soli.
Kod mene su ove palačinke bile punjene sa dinstanim jabukama, suvim grožđem i cimetom, neke su bile sa dulche de leche a neke sa nutelom
Prijatno!!!!
Super izgledaju, isprobavam čisto da stvarno poćnem upotrebljavati više batata u svojoj kuhinji.
ОдговориИзбриши