Odlična ideja kao desert ili prilog pečenom mesu.
Sastojci:
1 muškatna tikva
1 kašika maslinovog ulja za premazivanje
65 ml sirup od javora ( može med ili agava sirup )
30 g putera
grančice sveže i listići suve majčine dušice / timijana
2 pune kašike seckanih oraha
Priprema:
Muškatnu tikvu preseći na pola ( gledajte da su vam obe polovine jednake, radi ravnomernog pečenja ) i očistiti od semenki. Nožićem za čišćenje povrća, oljuštiti koricu.
Uključiti rernu na 200°C i pleh prekriti pek papirom ili alu folijom.
Premazati unutrašnju, sečenu stranu, sa uljem svuda po tikvi,položiti na pleh i premazati i odozgore, vrlo malo posoliti i posuti sa sveže samlevenim biberom.
Peći 20 minuta, izvaditi i oštrim nožem iseći tikvu na tanje listiće,ali ne do kraja, jer u protivnom će se raspasti. ( na slici se vidi kako, pored muškatne tikve staviti sa obe strane varjače i one ća vam pomoći da ne presečete tikvu skroz do kraja )Vratiti tikvu nazad na pleh.
Zagrejati puter, javorov sirup, dodati suve listiće majčine dušice / timijana ( ja sam koristila sveže listiće ) i sve izmešati.
Premazati sa tom mešavinom tikvu, i gledajte da ugurate malo i tečnosti sa listićima između zarezanih delova, ali vrlo pažljivo, da vam se tikva ne razdvoji.
Vratiti nazad u rernu i peći još 15 minuta.
Opet izvaditi iz rerne, ponovo premazati sa mešavinom putera i javorovog sirupa i vratiti da se peče još 15 minuta.
Izvaditi pečenu tikvu iz rerne, grančice majčine dušice / timijana, koje ste prethodno oprali i osušili staviti između isečenih delova tikve.
U preostali deo putera i sirupa dodati seckane orahe, sve izmešati ( u slučaju da vam se masa od putera stegla, samo kratko zagrejati ) i premazati ponovo tikvu sa tom mešavinom i vratiti još jednom u rernu 8 do 10 minuta ili dok tikva potpuno ne omekša.
Prijatno!!
Odlicna je Milice, prvim danas kao prilog pivskoj puretini..
ОдговориИзбришиMilice, nadam se da će vam se dopasti a baš bih volela da probam i tvoju pivsku ćuretinu...zvuči mi primamljivo:))
Избриши