субота, 19. новембар 2016.

Pomfrit od batata / slatkog krompira na mediteranski način

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Gvozdeni, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " U mom loncu " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,slatki krompir / batat, koji vrlo često koristim u svojoj kuhinji...


Sastojci:
2 do 3 osrednja batat krompira
2 kašičice za'atar začina
soli i bibera po ukusu
1 1/2 kašičice slatke mlevene paprike
1 kašičica ljute mlevene paprike
2 do 3 kašike maslinovog ulja
Za umak:
3 pune kašike tahini sos
150 ml kisele pavlake ili gustog grčkog jogurta
3 do 4 čena belog luka

Priprema:
Batat istrljati četkicom da skinete svu prljaštinu ispod mlaza tekuće vode. Osušiti i iseći na deblje štapiće, po vašem ukusu.

U posebnu zdelicu izmešat za'atar, ( ovaj začin je vrlo lako da ga sami napravite i imate recept ovde  kako da ga napravite sami ) so, malo bibera i obe mlevene paprike ( ljutu papriku staviti po vašem ukusu )


Isečeni batat staviti na pleh i preliti sa maslinovim uljem i dobro izmešati .Posuti sa pripremljenom smesom začina i još jednom izmešati da se začini sjedine sa batatom.


Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 do 225°C oko 30 minuta ili dok vam batat lepo ne porumeni i bude hrskav ( možda će trebati i duže da se peče od pola sata )

Dok se batat peče, pripremiti umak od tahinija.
Ja uvek imam spreman tahini u frižideru i pravim ga ovaj način. ( recept je ovde )
U zdelicu staviti tahini, malo soli, kiselu pavlaku i pasiran beli luk i sve dobro sjediniti. Ostaviti u frižider do upotrebe.

Na pola pečenja batata, možete da okrenete a i ne morate.

Pečen batat poslužiti odmah sa unapred pripremljenim umakom.


Prijatno!!!!

3 коментара:

  1. Jel ovo pečenje na pek papiru u rerni i ako je koliko to vremenski traje - hvalaa
    batat se ovde može kupiti samo u većim specijalizovanim radnjama i više je nego 1o puta skuplji od običnog krompira ;(( .. najbolja varijanta je ako se može lepo posaditi u baštici ;)))

    primera radi običan krompir je kod mene u radnji bio 29,oo din/kg, a batat 300,oo din/kg;

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sve što pečem, pečem na pek papiru, jer mi uštedi ribanje plehova a ti možeš peći kako god već pečeš krompir ili pomfrit.( ja ga retko pržim, ovo mi je zdravija varijanta ) Kod nas je on vrlo jeftin, ustvari ista mu je cena koliko i običnom krompiru, ako se kupuje na kg i kod nas u kući se vrlo često koristi. Moj ga muž voli kad ga celog ispečem u rerni i on to jede sa kašikom, jer je vrlo sličan našem duleku za pečenje. Topli pozdrav.

      Избриши
    2. aham ok hvala ... ma i meni se više sviđa ta varijanta na pek-papiru - samo nisam probala krompir tako - veoma mi se dopada ideja, kao i sve ostalo ...

      hvalaa

      Избриши