недеља, 11. фебруар 2018.

Orange and milk pudding (Balouza)

Neznam da li da ovo nazovem pudingom ili šta već, ali ako volite pomorandže, volećete i ovu poslasticu od njih.


Sastojci za puding od crvene pomorandže: 500 ml sveže isceđenog soka od crvenih pomorandži,4 kašike šećera,1 kašičica vodice od pomorandžinog cveta ( orange blossom water ),4 pune kašike gustina,50 ml vode
Sastojci za puding od mleka: 500 ml mleka,50 g šećera,4 pune kašike gustina,50 ml hladnog mleka,1 kašičica vanile
Sastojci za puding od pomorandže: 500 ml sveže isceđenog soka od pomorandži,4 kašike šećera,1 kašičica ekstrakt od pomorandže,4 pune kašike gustina,50 ml vode

Priprema: U malu šerpicu sipati sok od crvene pomorandže, ako ih nemate može da se koristi i obična pomorandža izmešana sa malo jestive crvene boje ili sok od nara ili šta već imate od crvenog voća.
Dodati šećer i pustiti da se zagreje i šećer otopi. Za to vreme u hladnu vodu razmutiti gustin i kad se sok dobro zagrejao i počeo da vri, sipajte razmućeni gustin i žicom mešajte da nemate grudvice i kuvati samo dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i dodajte vodicu od pomorandžinog cveta ( orange blossom water ) ako nemate, dodajte aromu pomorandže i sve izmešajte.
Pripremite 8 zdelica ili 8 čaša i u svaku sipajte prvo po tri pune kašike pudinga od crvene pomorandže i onda ono što ostane, raspodelite da imate svuda dovoljno. ( meni je bilo dovoljno po 4 pune kašike u svaku čašu )
Ostavite u frižider da se dobro ohladi i stegne.

Kad se prvi sloj dobro rashladio i stegao, onda pripremiti puding od mleka.
U 50 ml hladnog mleka rastvoriti gustin a ostalo staviti da se kuva sa šećerom,kad je provrelo sipati otopljen gustin i kuvati samo dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i umešati vanilu. ( ako koristite vanilin šećer staviti zajedno sa šećerom u mleko )
Sipati puding od mleka u čaše preko pudinga od pomorandže.
Vratiti sve u frižider i ostaviti da se i ta masa stegne, možda treba malo više vremena.

Kad se i puding od mleka ohladio i stegao onda pripremiti puding od pomorandži. Ja sam koristila one crveno narandžaste pomorandže ( cara cara ) a vi koristite koje imate.
Sok sipati zajedno sa šećerom i neka provri a gustim otopiti u hladnoj vodi i kad je provrelo sipati otopljen gustin i mešati dok se ne zgusne.Skloniti sa ringle i dodati ekstrakt od pomorandže, po želji možete dodati i liker od pomorandže ili grand marnier i sve izmešati.
Sipati preko pudinga od mleka i vratiti sve u frižider i ostavite da se sve stegne zajedno.

Sledećeg dana ukrasite kako vi volite i poslužite dobro rashlađeno.


Mi ne volimo da je puno slatko a i sam sok od pomorandže je dovoljno sladak, ja sam šećer smanjila na pola, ako hoćete, umesto šećera možete da koristite med ili drugi zaslađivač, po vašem izboru.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар