понедељак, 29. март 2021.

Challah peciva

 Pravila sam puno puta challah hleb i to vrlo lako možete da potražite ovde na blogu, ima nekoliko recepata, možda vam se neki i dopadne a najveći izazov mi je bio uplesti pletenicu od 6 manjih rolatića i uspela sam, e sad da to moram ponovo da radim opet bih potražila pomoć na you tube, jer se ne sećam baš svakog pokreta.

Ako može challah hleb, zašto ne mogu i rolnice od tog testa, mnogo ih je lakše uplesti nego hleb a ukus im je fantastičan...probajte pa ih napravite za uskršnji doručak a mogu se koristiti i kao hleb za ručak ili da napravite sendviče od njih.


Sastojci:  550 g brašna, 210 ml  tople vode, 1 kašičica šećera, 1 i po kašičica soli, 6 g suvog kvasca, 40 ml ulja, 2 jajeta

i još: 1 jaje, 1 kašika mleka,nekoliko kapi ulja, susam semenke

Priprema:  U zdelu u kojoj ćete da mesite ovu vrstu peciva , staviti toplu vodu, dodati šećer, so, suvi kvasac, ulje i jaja i izmešajte žicom sve zajedno. Dodati polovinu brašna i spatulom ili varjačom sjedinite, dodavati po malo brašna i rikom mesiti testo. Kad ste dodali svo brašno, dobićete testo koje je jako lepljivo, istresti ga na radnu površinu i mesiti testo sve dotle dok ne dobijete glatko i meko testo i dok svo ono nalepljeno testo na vašoj ruci nestane i ostane vam čista ruka...to će trajati oko desetak minuta, ali nemojte dodavati više brašna, jer cela lepota ovog testa je ne dodavati viš brašna da bi na kraju dobili izuzetno meke rolnice hleba...ovo testo je vrlo slično brioche testu, razlika je u tome što se u brioche testo dodaje dosta  putera i obično se testo ostavlja preko noći da se diže na hladnom.

Dok mnoga testa za challah bread imaju dosta jaja u njima, ali može i bez velike količine jaja da se napravi odlična challah.

Tako meko umešeno testo premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u zdelu u kojoj ste zamesili, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla. Vremenski se nikad ne može tačno odrediti koliko je potrebno da se testo udupla, jer svi imamo različitu temperaturu u kući.

Naraslo testo podeliti na 10 jednakih delova ( ja sam sada zaboravila koliko mi je bio svaki deo ali otprilike je oko 90g ) oblikovati u kuglice, pokriti i ostaviti da se testo odmori desetak minuta, jer tako se mnogo lakše oblikuje. 

Svaki deo prvo prstima ispritiskati u krug pa onda prstima presavijati testo i lepiti prstima da se sastavi i tako dok ne završite celu rolnicu. Ostaviti ih na stranu i sad tako isto uraditi i sa preostalim lopticama. Uzeti prvi mali rolatić i rukma ga nežno oblikovati u jedan duži rolatić oko 15 cm dužine kad ste napravili rolatić prebaciti jedan kraj preko drugog ali da gore ima krug pa desni deo provući kroz gornji krug i povući malo prema dole a levu stranu prebaciti preko na desnu stranu i ispod ih prstima zalepiti zajedno ( pogledajte kolaž, možda će vam biti malo lakše da shvatite ovo motanje, koje je ustvari vrlo jednostavno )

Napravljene rolnice staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Sad tako isto uraditi i sa preostalim rolatićima.  Napravljene rolnice blago premazati umućenim jajetom sa mlekom i malo ulja, pokriti i ostaviti da još jednom naraste.Testo je spremno za pečenje kad vidite da su rolnice baš lepo narasle..ovo vam je važno da ih sačekate da lepo narastu, ako ne narastu dovoljno, popucaće vam okolo navoja. meni je trebalo oko 80 minuta da mi lepo narastu.

Narasle rolnice još jednom premazati sa mešavimon umućenog jajeta, posuti susamom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 do 30 minuta ili dok vam lepo ne porumene.

Pečena peciva ostaviti kratko da se ohlade na plehu pa ih preneti na žici da se ohlade. Poslužiti ih tople za ručak, večeru, možete praviti sendviče od njih, namazati džemom ili šta vi već volite.

Po želji možete ih praviti i veće, ja ih više volim kad su ovako manje i nekako su mi i za oko lepše☺👌


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар