четвртак, 6. мај 2021.

Kiflice sa semolina brašnom ( grizom )

Odavno nisam ništa mesila i baš su nam se prijele kiflice..mesila sam ja i ranije sa grupom i jako nam se dopalo.


Sastojci:  300 g svenamenskog brašna, 200 g semolina, 100 ml tople vode, 7 g suvog kvasca, 1 kašičica soli, 150 g kisele pavlake, 30 ml ulja, 1 i po jaje 
i još:  pola jajeta za premazivanje, 1 kašika mleka, 1 kašičica ulja, po ukusu semenke, malo krupne soli, 50 g omeksalog putera, 250 g krem sir

Priprema:  Prosejati brašno i u zdelu za mešanje staviti 250 g brašna, dodati 200 g semolina brašno, so i izmešati sve zajedno.U zdelicu sipati deo tople vode, dodati kvasac, kašičicu brašna i vrlo malo šećera, izmešati i ostaviti da kvasac naraste.
U brašno dodati nadošli kvasac, kiselu pavlaku i ulje i jedno i po jaje, drugi deo jajeta ostaviti za premazivanje kiflica.

Zamesiti testo, isipati na radnu površinu i uz dodatak preostalog brašna zamesiti meko i glatko testo. Oblikovati testo u lotpu, premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u zdelu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Naraslo testo premesiti i podeliti na pola. ( oko 415 g je svaki deo ) Ostaviti vrlo krartko da se testo odmori.

Blago pobrašniti radnu površinu i rastanjiti testo. Rastanjeno testo premazati sa tankim slojem omekšalog putera.
Iseći 12 trouglova i na svaki trougao staviti po malo krem sira.
Zaviti kiflice. Zavijene kiflice staviti na pleh koji ste prekrili pek papirom.
Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa.

Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da kiflice narastu.
Premazati ih sa umućenim jajetom u koje ste dodali 1 kašiku mleka i kašičicu ulja i umutili sve zajedno.Posuti semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta ili dok vam ne porumene onako kako ih vi volite.
Mi smo ih jeli tople, jer nismo mogli da čekamo da se ohlade, ali su mnogo bolje kad se prohlade..


Prijatno!!!!




Нема коментара:

Постави коментар