недеља, 23. мај 2021.

Toum ...sos od belog luka

 Pre nekoliko meseci moj mlađi sin i ja pričamo o hrani,on voli puno da roštilja meso a ja da kuvam  i on mi pomene toum ( tum ) libanski sos od belog luka, koji su oni imali priliku da isprobaju kod nekih svojih prijatelja i probali i oni da naprave kod kuće, nije im uspelo.

Kaže moj sin, šta misliš mama, da li bi to mogla napraviti? Pa rekoh, probaću ali ne obećavam. Prošle nedelje uradim ja sve po receptu nije bilo loše, ali nije to to..pojeli smo to uz sve i svašta i danas opet rešim da to napravim jer ćemi trebati sutrašnji ručak. Dobro je i sviđa mi se, ali ću to još jednom da napravim da vidim da li mogu dovesti ovaj sos do savršenstva...i uspela sam, dovela sam ga do savršenstva iz trećeg puta, ... probajte i vi da ga napravite..odličan je uz piletinu, roštilj, može se dodati u skuvanu pastu, namažite na hleb i napravite sendviče, premažite lepinje pre nego što dodate pljeskavice, grilanu piletinu...tekstura mu je ista kao kod majoneza, šamo što nema jaja.

Kad pravite ovaj sos, morate biti strpljivi jer ako budete radili na brzinu, garantujem vam da neće uspeti.


Pripremite šolju koja ima zapreminu od 250 ml

Sastojci:  1 šolja očišćenih čenova belog luka, 2 kašičice soli, 3 šolje neutralnog ulja, pola šolje limunovog soka

Sastojci u gramima: 160 g očišćenog belog luka, 2 kašičice soli, 750 ml ulja, 125 ml limunovog soka.

Priprema:  Očišćen beli luk staviti u multi praktik zajedno sa solju i mleti, stati, očistiti stranice i dodati po malo limunovog soka ali i dalje meljite, sada dodati malo ulja i dalje meljite a povremeno stanite da skinete sa stranica nahvatan beli luk, opet sipati malo soka od limuna ( sipajte kroz onu zdelicu koja vam dođe sa multipraktikom koja ima rupicu i polako će se odatle slivati u beli luk ) pa opet malo ulja, ali svaki put kada dodate tečnost morate pustiti da multipraktik radi...kada se beli luk pretvorio u kremastu masu dodati malo više ulja, pa dobro sjedinite pa onda malo limunovog soka i tako sve dok imate ulja, jer njega imate mnogo više od limunovog soka...proces je vrlo sličan kao kad se pravi domaći majonez, samo što ovde nemate jaja...Ceo proces mućenja u multipraktiku traje oko 15 minuta, znači ne možete se ništa na brzinu.

Vrlo je važno da koristite svež beli luk, koji ima čvrstinu, nemojte nikako koristiti luk koji je već očišćen i prodaje se u kesicama..najbolje je kupiti glavice belog luka, koji kad uzmete u ruke, za svoju veličinu izgleda težak, što znači da nije suv.


Evo fotkice kako mi je ispalo drugi put, kao što vidite nisam bila dovoljno strpljiva da dodajem ulje u još tanjem mlazu i nisam dovoljno mutila multi praktikom da bih dobila ovu penastu masu kao na gornjoj slici.

Mi smo pojeli i ovaj sos, jer je sasvim ukusan ali nije to ono što bi trebalo da bude.


Mislim da po fotkama možete da vidite razliku u strukturi ovog sosa, jer ovo je sos koji je uspeo..

Za početak bih vam preporučila da probate samo trećinu mase dok ne udjete u štos, jednom kad vam ide od ruke, napravite veću količinu, jer stajanjem postaje vrlo blag zato ga bolje napravite nekoliko dana ranije ...takođe, nemojte koristiti maslinovo ulje jer će promeniti ukus ovog sosa, koristite suncokretovo ili ulje od repice

Želim vam da uspete da napravite ovaj sos ili kako ga ja zovem, majonez od belog luka, jer zaista vredi probati i može stajati dosta dugo u frižideru. Kod nas baš ne stoji mnogo jer mi ga mažemo na hleb i pravimo sendviče, jedemo ga uz roštilj, stavljamo ga u kuvanu pastu...jednom kad postane blag, može da vam posluži i kao dip za pečena krilca sa povrćem, ili izmešajte sa jogurtom za blaži ukus.


Prijatno!!!!



Нема коментара:

Постави коментар