четвртак, 20. мај 2021.

Urnebes štrudla

 Odavno nisam pravila ništa od testa, sada je vreme za sađenje ašte i cveća i nama je bilo malo vremena pa odradimo i neke druge poslove, jer smo se skoncentrisali na baštu i okućnicu. Taj posao sađenja smo završili i sad se može malo lakše disati, tj imati vremena i za nešto drugo.

Slana peciva volimo mnogo više od slatkih, pa je danas došla na red slana štrudla, ili babka, može biti i jedno i drugo.

Nazvala sam je urnebes jer me je fil podsetio na urnebes salatu, ali sam fil napravila malo drugačije.


Ostaviću vam sastojke za urmebes salatu, napravite je, divna je uz roštilj.

Sastojci za urnebes salatu: 200 g starog kravljeg sira, 1 ljuta papričica, po ukusu ljuta tucana paprika, 2 pune kašike ajvara, 1 čen belog luka

Priprema:  Beli luk i ljutu papričicu, koju ćete očistiti od semenki i žilica, sitno iseckati na kockice. Sir izmrviti ili izrendati.

Sve sastojke staviti u zdelu, dobro sjediniti i poslužiti uz roštilj.

Sastojci za testo:  500 g brašna + za doradu testa, oko 50 g, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, pola kašičice šećera, 1 kašika brašna, 50 g tople vode, 250 g kefira, 70 g rikote 1 kašičica soli, 1 belanac i 1 celo jaje ( ovo sjediniti zajedno pa ostaviti 1 punu kašiku za premazivanje testa )

Sastojci za fil: 200 g rikota sir, 3 kašike ajvara, 60 g omekšalog putera, 1 žumance i 1 kašičica soli

Priprema:  U 50 ml tople vode dodati kvasac, pola kašičice šećera i 1 kašiku brašna, promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

Prosejati brašno i napraviti u sredini udubljenje, sipati kefir sobne temperature, ( kefi kašičicu ir i vodu sam merila na vagicu u g da sve bude tčno ) rikotu, kašičicu soli, umućeno belance i 1 jaje, od koga sam odvojila za 1 kašiku za premazivanje testa i nadošli kvasac i zamesila testo. Isipati na radnu površinu i dodavati po malo brašna dok ne umesite meko testo koje se ne lepi za ruke. Meni je trebalo još oko 20 g. Kad ste testo dobro izmesili, premazati ga sa malo ulja, vratiti nazad u zdelu,pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste..

Dok testo raste, pripremite fil: U veću činiju staviti izmrvljenu rikotu, dodati imekšali puter i sjediniti sve zajedno, dodati žumanac, ajvar i kašičicu soli i sjedinitio sve zajedno..

Pripremiti dva manja kalupa za hleb, veličine 10cm X 20cm ili sličnih veličina i premazati ih hladnim puterom ili isprskati sprejom za pečenje.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 6 jednakih delova, svaki je oko 190 g, ako se dobro sećam. Premesiti ih, oblikovati u loptice, ostaviti ih na stranu pokrivene da se malo testo odmori.


Ne znam da li ste primtili, ako odmah polčnete testo da tanjite,m obično se ne tanji tako lako, malo kao da "beži" od oklagije a kad se kratko odmori baš se lepo tanji.

Svaki deo rastanjiti u manji pravougaonik, dužine koliki vam je pleh, premazati sa 1/6 fila i zaviti u rolat, i krajeve zalepiti prstima za testo. sad tako isto uraditi i sa druga dva dela testa.

Staviti tri rolatića jedan pored drugog, malo ih rukama oblikujte da su vam svuda podjednake dužine i debljine i uplesti u pletenicu a krajeve malo podviti ispod upletenog testa. Pažljivi preneti u kalup za hleb. Pokriti providnom folijom i ostaviti da testo popuni kalup.



Sad tako isto uraditi i sa preostalim testom. Vodite računa da imate dovoljno fila za sve 6 rolatrića.

Kad je testo popunilo kalup, u jaje, koje ste ostavili na stranu, dodati kašiku mleka i umutiti zajedno, premazati naraslo testo, posuti semenkama po izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.

Ispečene štrudle staviti  na žicu i pažljivo ih izvaditi iz kalupa. Ostaviti da se dobro ohladi, iseći na parčiće i poslužiti onako kako vi volite, sa hladnim pivom ili jogurtom.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар