уторак, 1. јун 2021.

Pohovane tikvice

 Tikvice jedemo ali nismo baš neki veliki obožavatelji istih, ali eto, tu i tamo nađu se na jelovniku...juče i danas samo ih jeli na dva različita načina, pa ako vi volite tikvice, probajte ih i na ovaj način...

Nama, uz kuvano meso iz supe, ovo je bio prilog ,uz domaću prvu salatu iz naše bašte.


Sastojci:  450 do 500 g tikvica,  3 jaja, 100 g brašna, pola kašičice italijanskog začina, 50 g sitno izrendanog parmezana, oko 150 do 200 g hlebnih mrvica, malo bibera, soli i ulje za prženje

Priprema:  Tikvice oprati, odseći im dršku i donji deo i ako želite da su vam tikvice hrskavije, iseći ih na tanje kolutiće.  Blago ih posoliti i ostaviti vrlo kratko da odstoje.

Pripremiti 3 dublja tanjira. U jedan umutiti jaja, u drugi staviti brašno a u treći staviti hlebne mrvice, parmezan, biber i italijanski začin i sve dobro izmešati.

U tiganj sipati ulje. 

Tikvice prvo uvaljati u brašno, pa u umućena jaja i na kraju u hlebne mrvice. Po želji, možete ih dva puta uvaljati u jaja i u hlebne mrvice. Ja nisam. Prvo pripremiti polovinu tikvica i tek onda uključiti da se ulje greje. Gledajte da imate dovoljno ulja, kad stavite kolutove tikvica da su vam tikvice prekrivene uljem.  Ulje vam ne sme biti prevruće jer će hlebne mrvice brzo izgoreti a tikvice će ostati "žive" a ako nije dovoljno vruće, napiće se ulja i biće premasne.

Kad su tikvice dobile zlaćanu boju, izvaditi ih na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće a dodati ostatak tikvica da se prži. Vi, koji imate fritezu na vazduh, možete ih fino ispohovati bez imalo masnoće. Ja retko šta pohujem i pržim tako da me ovako pripremljene tikvice neće ubiti. Ko želi, pripremljene tikvice se mogu ispeći i u rerni, ali nije isto, tako što ćete na njih sipati po malo ulja ili isprskati sprejom za prženje, peći i kad porumene sa donje strane, okrenuti svaki jednu da porumeni i ona druga strana.

Pripremljene pohovane tikvice poslužite sa umakom po vašoj želji, kod nas je to gusti grčki jogurt pomešan sa belim lukom i peršunom.


Prijatno!!!!


2 коментара: