уторак, 29. јун 2021.

Punjena challah hleb

Mi ovu vrsta peciva jako volimo, posebno što je možemo jesti za doručak ili posle podne za užinu, jer obično ne večeramo. Može se poslužiti uz hladno pivo kao predjelo a uostalom može se jesti u bilo koje doba dana.


Sastojci:  500 + 30 g brašna, 160 ml vode, 50 ml ulja, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 celo jaje, 3 žumanca, 10 g šećera, 1 puna kašičica soli ili po ukusu

i još: 1 jaje za premazivanje, semenke po vašem izboru, 300 g  suhomesnatog po izboru ( kod mene je suva pečenica ) 100 g izrendanog sira/ kačkavalja , 50 g sitno iseckane blitve, kopriva, spanaća

Priprema:  Brašno prosejati, pa odvojiti 475 g u zdelu u kojoj ćete mesiti a ostatak ostaviti sa strane pa ako je potrebno dodati. Meni je trebalo tačno 500 g brašna.

U toplu vodu dodati kašičicu šećera, kvasac koji koristite i kašiku brašna, promešati i ostaviti da se kvasac podigne.

U prosejano brašno dodati šo, promešati i napraviti udubljenje u koje ćete sipati nadošli kvasacm blago umućena 3 žumanca zajedno sa 1 celim jajetom i ulje i zamesiti testo.  Zamešeno testo dobro izmesiti, oko 7 do 8 minuta da dobijete glatko i elastično testo. Umešeno testo pokrite i ostavite preko noći u frižider da fermentira preko noći. Testa koja fermentiraju na hladnom preko noći, meni lično, su bolja, ali to ne znači  da se ova vrsta testa može ostaviti i na sobnoj temperaturi da naraste.

Sledećeg dana izvaditi testo na sobnu temperaturu, podeliti na pola, blago premesiti i ostaviti da testo  se zagreje na sobnoj temperaturi, oko pola sata.

Rastanjiti prvi deo testa u kocku oko pola cm debljine ( ako je potrebno upotrebite onih 30 g brašna za posipanje radne površine )  i na gornji deo na trećinu dela  premazati testo sa kečapom ili nekim ljutim sosom. ( ja sam premazala sa mojim premazom sosom od belog luka ) preko staviti četvrtinu suhomesnatog, ( suhomesnato možete i sitno naseckati )  posuti sa polovinom sira, preko sa pola sitno iseckanom blitvom ili koji zeleniš imate i ako želite možete još jednom posuti sirom, ja nisam.


Prebaciti donji deo testa preko nadeva i zalepiti prstima svuda okolo ivica da se testo ne otvori. 
Donji deo rastanjiti još malo oklagijom pa prstima ispritiskati tamo gde vam se završava fil.


Donji deo pizza sekačem iseći na trakice oko 2 cm širine i svaki deo uvrnuti po dva puta i krajeve malo pritisnuti prstima da se zalepe za radnu površinu, tj da ih malo još istanjite da se lakše zalepe za testo.


Gornji deo zaviti u rolat i onda ceo rolat zaviti zajedno sa uvrnutim delovima testa.


Staviti tako zamotano testo na pek papir pa na pleh ili u kalup, ako imate kalup veličine 32cm X 10cm. Ja više volim da ih pečem u kalupu jer mi onda budu kao vekne ali ništa ne smeta da se peče i na pleh, jedino što neće biti visoko kao vekna već će biti malo raširena u širini, ali to neće promeniti ukus. Pokriti i ostaviti na stranu da se tesrto još jednom podigne.
Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa. Ako ih stavljate na pleh, stavite ih jednu  pored druge ali između ostaviti dovoljno mesta jer će testo još da naraste.

Naraslo testo premazati  umućenim jajetom, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 do 40 minuta ili dok vam gornji i donji deo lepo ne porumeni.


Ostaviti da se ohladi, seći na komade i poslužiti onako kako vama odgovara.


Mi nismo mogli da pojedemo sve odjednom pa smo jedan deo odneli komšijama a deo koji je ostao nama, jeli smo i sledećeg dana za doručak, samo smo prethodno zagrejali u mikrotalasnoj na 30 sekundi i uz kiselo mleko nam je bio odličan doručak.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Vesna na poseti...više niko ne dolazi na blog da nešto prokomentariše, uzmu recept prepišu, čak i slike i onda objavljuju kao svoje...lepo je što pišemo naše blogove i ostavljamo ovde recepte za neka nova pokolenja...puno te pozdravljam.

      Избриши