недеља, 19. јун 2022.

Džem od jagoda

 Jedva sam čekala da stignu naše ontarijske jagode da mogu da napravim džem deci, koja ga mnogo vole, ja lično nisam veliki ljubitelj džema od jagoda, ali moram da priznam da ovaj koji sam skuvala mi se jako dopao...preko nedelje ćemo moj muž i ja da idemo da naberemo još jagoda da napravim još džem, jer sam ovog puta napravila samo od  kg da odnesem ovoj najmlađij dečici a kasnije ću odneti i ovoj velikoj deci...

Sastojci: 1.2 kg očišćenih jagoda, 200 g šećera, sok od 1 limuna i 1 manja granny smith jabuka

Priprema:  Meni je 1.5 kg jagoda, posle čišćenja ostalo 1.2 kg i ja sam za ovaj džem birala sitnije jagode, krupne sam zamrzla a jedan deo sam ostavila da jedemo, jer su zaista slatke i mirišljave.

U širu i dublju šerpu staviti jagode koje su, ako su sitne, presečene na pola a ako su krupnije na više delova. Posuti šećerom i ostaviti da odstoje bar sat vremena da malo ispuste svoje sokove.

Limun iscediti a jabuku oljuštiti i izrendati na sitniju stranu da izgleda kao pire, preliti preko jabuke sa limunovim sokom i kad su jagode ispustile malo svoj sok preliti jabuko i sokom od limuna, izmešati i staviti na jaku vatru da provri, kad je provrelo, smanjiti temperaturu, na osrednju i kuvati dok se jagode ne ukuvaju do željene gustine i pvremeno promešajte, pri kraju, kad se džem malo više ukuva, moraćete češće da ga mešate da vam ne zagori.. Dok se džem kuva, skidati penu koja se skuplja oko ivica šerpe.

Ako su vam kojim slučajem komadići voća preveliki možete ih smrviti sa onom kašikom koju koristite da gnječite krompir.

Džem je gotov kada varjačom povučete i iza nje ostaje čist put. Nemojte da prekuvate džem, jer on ne samo što će promeniti boju već i kads se ohladi biće mnogo gust.

Ja volim da je džem od jagoda malo gušći ali ne volim da koristim ništa što je iz kesice ( džemfix ) i zato koristim jabuku. Moj džem je bio kuvan za manje od pola sata, ali je ipak ovo mala količina.
Primetila sam da je najbolje kuvati džem u plićim i širim šerpama i ja imam dve takve od rosfrajta u kojima kuvam sve moje džemove, jest da nije na smederevcu, ali sad šta je tu je, jer ga nemam.


Meni je sa ovom količinom šećra dosta slatko, ali ja sam poznata po tome da ne volim puno slatko e sad, nisam nikad probala da ga skuvam bez i malo šećera, mada znam osobe koje kuvaju džemove bez šećera, ali iskreno rečeno, meni ni to ne odgovara, bar ono što sam probala.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар