субота, 11. јун 2022.

Hladna supa od izdanaka belog luka i krompira

 Leti su nam najlepše ove hladne šorbe / supe, koje možemo napraviti čak i dan ranije i jedemo ih hladne, bez zagrevanja jer takve su najlepše.

Kod nas je beli luk pustio one svoje izdanke gde će uskoro da formira cvet, mi te izdanke sečemo i koristimo na mnoge načine, jer ako ih ostavimo na belom luku, svu energiju će trošiti na cvet i seme a ne na glavicu, koja je nama potrebna za kasniju upotrebu. Nadam se da ih i vi koristite jer znam puno njih koji ih bacaju a zaista le šteta jer od njih se mogu dobiti mnogo ukusna jela i peciva...kod mene već ima dosta recepata sa njima a tokom ove nedelje će ih biti još.

Sastojci: 3 veča krompira, 150 g izdanaka belog luka, 1 struk praziluka, 1 l povrtne ili pileće supe a može i obična voda, 2 kašike maslinovog ulja, suvi začin, so, biber po ukusu i 125 ml pavlake za kuvanje

Priprema: U veću šerpu sipati ulje koje koristite, dodati stnije isećewn praziluk, samo beli i svetlo zeleni deo, koji ste prethodno očistili i oprali pod mlazom hladne vode. Pržiti na osrednjoj temperaturi, ali ne sme da vam porumeni, mora ostati svetla boja. Posoliti sa malo soli.

Dok se praziluk prži, očistiti izdanke. Deo gde je cvet odseći, jer meni je taj deo mnogo drvenast i ja ga ne jedem, ko želi od toga i ostatak još nekog povrća može se skuvati povrtni temeljac, koji možete da zamrznete pa koristiti po potrebi. Oprati i iseći na sitnije komadiće. Oljuštiti krompir i iseći na manje kockice.

Kad je praziluk omekšao, dodati isečen krompir te i njega propržiti zajedno sa prazilukom, dodati izdanke belog luka, kratko propržiti pa naliti sa pola litre supe ili vodom, poklopiti i kuvati dok krompir ne omekša. Na kraju dodati još malo supe, posoliti , pobiberiti i dodati suvi začin po ukusu i naliti pavlakom za kuvanje i ostaviti samo da se zagreje sve zajedno. Štapnim mikserom ili u blenderu, samleti dok ne  dobijete svilenkastu tečnost. Ako je pregusto možete dodati još tečnosti po vašem ukusu. Probati da li je još nešto potrebno od začina i dodati.

Sipati u čistu posudu, pokriti i ostaviti u frižider da se dobro rashladi.

Dobro rashlađenu supu sipati i poslužiti uz dodatak sitno isečenih začinskih biljkica po vašem ukusu, a uz to možete poslužiti i prepečen hleb premazan puterom ili preliven maslinovim uljem.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар