недеља, 12. јун 2022.

Buhtle " a la brioche "

 Pravim ih ja na mnogo načina i svaki put se oduševim testom kad ih pravim...hvala bogu te kod nas ima ko da ih pojede i mogla bih da ih pravim stalno jer muž ih jako voli..obično ih punim sa džemom, ovog puta sa čokoladnim premazom a vi koristite linoladu, eurokrem, nutellu ili šta god vi želite.

Sastojci: 500 g mekog brašna + - , 50 g meda, 250 ml toplog mleka, 50 ml ulja, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 puna kašičica izrendane korice pomorandže, 1 jaje 1 kesica vanile ili 1 kašičica vanilla paste

i još: šećer u prahu, čokoladni namaz, nutella, eurokrem, linolada

Priprema: Brašno prosejati. U pola količine mleka staviti med i prvo dobro izmešati da se med otopi pa dodati kvasac i kašiku brašna, promešati da se brašno otopi i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

U ostatak mleka, dodati koricu pomorandže, vanilu, malo više od pola umućenog jajeta ( ostatak ostaviti za premazivanje testa )

Ja uvek stavim za početak manje brašna, jer sva testa ne upijaju tečnost isto  a ostatak stavim na tanjir sa strane pa dodajem onoliko koliko mi je potrebno da umesim meko testo koje se ne lepi za ruke.

Staviti u vanglicu 475 g brašna, dodati podignuti kvasac i preostalo mleko i zamesiti testo. Testo mesiti oko 5 minuta, i onda dodati trećinu ulja i dobro izmesiti testo, ponovo dodati i drugu trećinu ulja i opet dobro izmesiti testo i na kraju dodati i poslednji deo ulja i još jednom dobro izmesiti testo, koje treba da bude meko ali koje se lepi za ruke ali ništa ne ostaje na rukama. Oblikovati u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo napuni vanglicu.

Naraslo testo podeliti na 18 delova, svaki deo ponovo blago premesiti i oblikovati u kuglicu, pokriti i ostaviti da se testo odmori desetak minuta.

Svaki deo vašim prstima rastanjiti oko 8 do 10 cm u prečniku, tako da su vam ivice tanje od sredine, staviti punu kašičicu čokoladnog namaza i vrlo pažljivo prstima skupite stranice testa i dobro spojiti na dnu stranice da se testo ne odvoji.

Kalup za tortu ili bilo koju tepsiju prečnika 26cm prekriti pek papirom i ređati pripremljene buhtlice prvo okolo ivice, kod mene je tu bilo 11 buhtlica, onda unutrašnji red 6 buhtlica i jedna u sredinu. Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste.


Uključiti rernu da se zagreje na 175°C a narasle buhtlice premazati sa ostatkom umućenog jajeta u koje ste dodali nekoliko kapi ulja i kašiku mleka, peći oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako vi volite.
Pečene buhtlice ostaviti nekoliko minuta u kalupu, izvaditi sa pek papirom i pažljivo izvući papir ispod buhtlica i ostaviti ih da se ohlade.


Posuti prah šećerom zamirisan vanilom i poslužiti uz čaj ili kafu. Ja sam ih jela sledećeg jutra sa šoljom mleka za doručak. Ko želi može ih kratko zagrejati.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар