понедељак, 30. октобар 2023.

Harmonika pita sa sirom

 Prošlog vikenda sam dobila kore od prijateljice za probu i toliko su se stvari izdešavale da jednostavno nisam stigla da napravim ništa.Mislila sam da ću sa njima napraviti pitu sa jabukama, ali nekim slučajem mi se želja nije ispunila, jer sam tokom nedelje kupula svež mladi sir i bojala sam se da ćemi se pokvariti sir tako da htela, ne htela morala sam da napravim slanu pitu.

Harmonika pitu sam odavno pravila, jeste da je bila na drugačiji način  ali mi je pala na pamet da bih mogla opet da je pravim ali sad na ovaj način.

Sastojci: 500 g kora za pite, 4 jaja, 450 g mladog sira, 1 puna kašika kisele pavlake, 1 kašičica soli, 80 ml ulja + za premazivanje kora

Priprema: Umutiti jaja, dodati ulje, kiselu pavlaku, so i mladi sir i umutiti sve zajedno u glatku masu. Kod mene ima komadići sira jer sam koristila svežu rikotu a vi koristite sir koji vi volite i imate.

Svaku koru premazati sa malo ulja i presaviti u obliku lepeze, ali koru  ne presavijati na sredinu. Pleh dužine kolike su kore premazati sa malo ulja, stranice i dno i staviti jednu koru dole. Ređati presavijene kore u obliku lepeze . Ja sam kore savijala sa uže strane jer toliki mi je bio pleh u kome sam pitu pekla.

Tako raditi dok imate kora. Ređati ih jednu pored duge. Kad su sve naređane malo ih prstima raširite i kašikom vaditi fil od jaja i sira i stavljati između kora i gledajte da svuda podjednako pospete kore i da imate dovoljno fila za celu pitu i da vam ostane nekoliko kašika fila. U preostali fil sipati nekoliko kašika kisele vode i preliti preko pite. Po želji posuti susamom.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Pečenu pitu kratko ohladiti i poslužiti je sa kiselim mlekom ili jogurtom.

Pita se može jesti topla a sasvim je dobra i hladna ( ja moram obavezno da je malo zagrejem jer ne volim ništa hladno od jela )


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар