понедељак, 6. новембар 2023.

Cimet rolnice u obliku štrudle

 Cimet rolnice volimo a volimo i štrudle, pa zašto onda ne bih napravila štrudlu ali sa testom u koje ima suvo grožđe, koje mi takođe jako volimo...Štrudla je fenomenalna jer se pravi sa kuvanim testom po metodi, tangzhong ...jeste li ikad probali pecivo sa tim kuvanim testom?  Ako niste, ne čekajte dugo, jer je fantastično.

Samo imajte strpljenja da se štrudla ohladi pre nego što je isečete.


Sastojci za kuvano testo: 75 g vode, 75 g mleka, 30 g brašna
Sastojci za testo: Cela količina kuvanog testa, 65 g otopljenog putera, 170 g mleka, 2 jajeta, 500 g + 100 g brašna, 25 g mleka u prahu, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 50 g šećera, 1/4 kašičica soli, 1 kesica vanilinog šećera, 75 g svetlog suvog grožđa
Sastojci za posip: 115 g otopljenog putera, 200 g braon šećera, 15 g cimeta, 1/2 kašičice soli

Priprema: U manju šerpicu sjediniti vodu, mleko i brašno u glatku masu bez grudvica i kuvati na ringli isto kao što biste skuvali puding, dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle pa dodati otopljen puter, mleko i sjediniti u glatku masu. Dodatui 2 jajeta i umutiti sve zajedno.

U zdelu, u kojoj ćete mesiti testo prosejati brašno ( prvo staviti 500 g brašna i onda po potrebi dodaviti od onih 100 g )  zajedno sa mlekom u prahu,  vanilu,suvi kvasac i izmešati sve zajedno. Sipati tečne sastojke i zamesiti testo samo da se mokri sastojci sjedine sa brašnom, ali da nije umešeno. Pokriti i ostaviti dvadesetak minuta da se mokri sastojci upiju u brašno jer će biti  mnogo lakše da se testo umesi. Nakon tih dvadesetak minuta, dodati šećer i so i umesiti glatko testo, koje se po malo lepi za ruke ali je još uvek lepljivo. Ako imate veliki kuhinjski mikser, ovo testo je najlakše umesiti s njim ali ako ga nemate, moraćete malo duže ručno da ga mesite da biste dobili takvo testo. Nekim slučajem brašno koje sam sada kupila je dosta vlažno i meni je trebalo da dodam  još nekih 75 g brašna. Pred kraj mešenja testa dodati suvo grožđe i sjediniti sa testom. Ako vam je suvo grožđe previše suvo, potopiti ga u vrelu vodu i  ostaviti desetak minuta da suvo grožđe omekša. Omekšalo grožđe ocediti od viška vode i osušiti kuhinjskim ubrusom pre nego što ga dodate testu. Ko ne voli suvo grožđe može da koristi brusnice ili suvo voće po vašem izboru.
Zdelu u kojoj ste zamesili testo, oprati da bude čista, premazai omekšalim puterom i staviti umešeno testo oblikovano u kuglu, pokriti i ostaviti na toplom mestu.

Dok testo raste pripremite posip. Izmešati braon šećer, cimet i so. Ostaviti sa strane. Puter ćete otopiti kasnije ali ne potpuno, treba da bude u malo čvrstom stanju.


Naraslo testo podeliti na 8 jednakih delova. Ja sam želela da tako upletem testo a vi ne morate, možete podeliti na 3 ili 4 dela i uplesti to testo kasnije u pletenice. Svaki moj podeljeni deo testa je bio oko 155g.

Svaki deo testa rastanjiti u pravougaonik, premazati sa omekšalim puterom, posuti izmešanim cimetom i šećerom i zaviti u rolatić. Ivice testa zalepiti prstima i još malo vašim rukama rastanjiti rolatić. Imate izbor da svaki deo testa premažete puterom i posuti cimetom i šećerom ili 4 dela premazati sa puterom i posuti cimetom a drugih 4 dela premazati samo puterom...mogućnosti su ne ograničene pa se igrajte kako vama odgovara. Meni je bio mali izazov da upletem 4 puta po 2 pletenice i da znate da sam se malo pomučila ali sam uspela. Ja sam 4 pletenice posula cimetom i šećerom a 4 samo puterom.


Upletenu štrudlu staviti na pleh, koji ste prekrili pek papirom, pokriti providnom folijom i ostaviti 20 minuta da raste. Posle 20 minuta uključiti rernu da se greje na 175°C. Ja nisam htela da mi se štrudla raširi svuda po plehu pa sam stavila po 1 pleh sa svake strane štrudle, podigla sam pek papir da su stranice štrudle bile prekrivene pek papirom, u protivnom bih morala da premažem pleh puterom da mi se testo ne zalepi za pleh.

Ko želi može da napravi 2 manje štrudle sa po 4 upletenih roltića. Kod mene je jedna veća štrudla.
Naraslu štrudlu premazati sa mlekom a ako želite da je pospete seckanim bademima, kao ja, onda morate da je premažete sa umućenim jajetom da bi se badem zalepio za testo.
Peći štrudlu, oko 45 do 50 minuta, ako počne previše da rumeni, prekriti alu folijom ili pek papirom.


Pečenu štrudlu izvaditi iz rerne, staviti na žicu da se dobro ohladi,iseći na parčiće i poslužiti uz čaj, mleko, kafu...Posuti šećerom u prahu zamirisan vanilom.
Ako želite možete napraviti šećerni preliv od prah šečera, malo mleka  i vanile i preliti štrudlu, kao što biste prelili cimet rolnice.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар