понедељак, 16. октобар 2023.

Džem od bobica zove i jabuka

 Od uvek sam želela da napravim džem od bobica zove ali uvek me ptice pobede u trci za njima, e ovog puta sam ih pobedila ja...fantastična kombinacija pa ako ikad imate prilike, probajte da napravite ovaj džem.

Sastojci: 600 g bobica zove, 3 jabuke, 250 g šećera, 1 kesica vanilin šećera,  sok od 1 limuna

Priprema:  Očistiti bobice zove od suvih i zelenih bobica. Oprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se ocedi od viška vode. Pažljivo skinuti bobice i ostaviti ih sa strane.

Jabuke oprati, oljuštiti i odstraniti semenke. Iseckati ih da su sitniji komadi. ( ako želite, ljuske, semenke i onu opnicu staviti u neku kesicu i kuvati zajedno jer u to imate dodatni pektin koji će doprineti da se džem brže zgusne i pred kraj odstraniti  iz šerpe )

U šerpu staviti iseckane jabuke, dodati šećer, vanilin šećer ( ja sam koristila vanilla paste )  i sok od limuna. Pustiti da provri i tek onda dodati bobice zove i kuvati zajedno dok se voće ne raspadne i zgusne. Ja sam moj džem samlela štapnim mikserom a vi kako želite.

Vruć džem sipati u čiste i sterilisane tegle, koje ste prethodno zagrejali u vrućoj rerni. Napunjene tegle ( ja sam dobila samo dve teglice jer nisam imala više bobica ) zatvoriti i vratiti nazad u toplu rernu i ostaviti da odstoji 15 do 20 minuta, izvaditi i ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi...

Umesto jabuka možete da koristite šljive. ( trebaće vam oko 200 g ) 

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар