петак, 6. октобар 2023.

Buhtle meke kao pamuk

 Pre nekoliko dana na IG vidim Alesandrin post za buhtle i preletim pogledom na njih, vidim lepe i meke buhtle i nastavim sa gledanjem drugih postova, ali mi ne da đavo mira, moram da idem da pogledam i recept.

Pravila sam ja mnogo vrste testa za buhtle i sva su mi podjednako lepa, ali ovo testo me je oduševilo, vrlo mi je slično brioche testu i naravno da sam morala da ga isprobam...biće mi jedno od dražih testa, koja ću vrlo često da koristim i za neka druga peciva. Već imam ideju šta ću praviti sledeći put od tog testa a dotle vi isprobajte ove buhtle pa mi napišite u komentaru kako su vam se dopale.


Sastojci z početno testo: 370 ml toplog mleka, 20 g svežeg kvasca i 3 kašike šećera
Sastojci za testo: 700 g brašna, 3 kašike šećera, 120 g omekšalog putera, 3 kašike jogurta, 2 žumanca, korica limuna, vanila i prstohvat soli
i još: džem po vašem izboru

Priprema: U vanglicu prosejati brašno pa napraviti udubljenje i tu sipati toplo mleko, izmrviti kvasac, dodati 3 kašike šećera i po malo zahvatiti brašna sa strane za kašiku dve i sve to blago razmutiti u tu sredinu brašna ali da brašno ostane svuda okolo. Pokriti i ostaviti oko dvadesetak minuta da ta masa naraste.

Aleksandra kaže da sva testa za buhtle ne zahtevaju da se pripremi kvas, ali slatka dizana testa su za nijansu ukusnija i ja se slažem sa njom, imam nekoliko recepata gde se prvo pripremi kvasno testo pa se onda dodaju ostali sastojci u to kvasno testo, da se zamesi. Probajte, nećete ništa izgubiti već naučiti i nešto novo.

Posle dvadeset minuta stajanja dodajte i ostale sastojke i samo zamesite testo da se svi sastojci sjedine i počne stvaranje glutena. Ponovo pokriti i ostaviti 30 minuta da se testo odmori.

Isipati na radnu površinu i mesiti testo oko 5 minuta. U početku će testo biti lepljivo, što ga duže mesite testo će biti sve bolje i neće se lepiti za ruke. Nemojte dodavati više brašna. Umešeno testo pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testoudvostruči. U zavisnosti od temperature u prostoriji u kojoj mesiti može uzeti i više od sat vremena.
Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenoj radnoj površini i rukama ili oklagijom rastanjiti testo na 1cm debljine. Iseći na 24 jednakih kocki.

Ja sam mesila 2 tepsije buhtli i jednu, koja je za nas, podelila sam na 16 kockica pa mi je testo bilo malo tanje, ali ništa se nije promenilo što se ukusa tiče.


Na svaku kockicu staviti po kašičicu džema i zatvoriti sa svih strana da oblikujete buhtlicu. 
Tepsiju prečnika 32cm premazati puterom ili prekriti pek papirom i ređati lepe male oblikovane buhtlice.


Pokrite i ostavite da se testo još jednom podigne, oko 45 minuta. Zagrejati rernu na 180°C. Naraslo testo premazati sa malo mleka i peći oko 30 do 35 minuta ili dok vam ne porumene.


Ispečene buhtle pokriti i ostaviti da se malo ohlade.


Poslužiti dok su tople posute prah šećerom zamirisan vanilom....buhtle su odlične i sledećeg dana, meni su lepše kad se malo zagreju dok ih moj muž jede bez zagrevanja.


Aleksandra, od srca ti hvala na ovom fenomenalnom receptu a vama neka je prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар