среда, 15. новембар 2023.

Šarene kiflice

 Jednom davno sam pravila kiflice na ovu temu, ovog puta su malo drugačije.

Sastojci za testo: 500 +60 g brašna, 125 ml toplog mleka, 125 ml tople vode, 65 ml ulja, 100 g šećera, 1  vanila ili 1 kašičica vanila paste, 20 g mleka u prahu, 2 jajeta,1 dobro puna kašika kakaa, 1/4 kašičice soli

Sastojci  za punjenje: džem po vašem ukusu, poslastičarska krema, puding od vanile ili čokolade, lemon curd

Priprema: Prosejati 600 g brašna pa u vanglicu staviti 500 g a preostalih 100 g ostavite sa strane da domesite testo, ako je potrebno.

U zagrejano mleko sipati vodu, dodati kvasac, mleko u prahu, 2 jajeta, ulje, 1/4 kašičice soli i šećer i sve umutiti da se šećer otopi, dodati prosejanom brašnu i zamesiti testo. Moje testo je bilo dosata mekano pa sam dodavala brašna samo toliko koliko mi je trebalo da dobijem meko testo koje se ne lepi za ruke. Tačno sam dodala još 45 g. Podeliti testo na pola, prvi deo premesiti i oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja,staviti u zdelu, pokriti i ostaviti na toplom mestu.

U drugi deo testa dodati 1 dobro punu kašiku prosejanog kakaa i mesiti dok se sav kakao ne sjedini sa testom. Ako je potrebno, dodati 1 kašiku mlake vode da biste lakše umesili testo. Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja, vratiti nazad u zdelu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da i ono naraste.

Dok testo raste, ako odlučite da punite sa poslastičarskom kremom ili pudingom, skuvati i ostaviti da se ohladi. Ko ne želi da kuva ništa može i sa džemom po vašem izboru ili lemon curd..

Oba narasla testa podeliti na 4 jednakih delova, ponovo blago premesiti, pokriti i ostaviti da se kratko odmori.

Svaki deo testa rastanjiti u veličini većeg plitkog tanjira i staviti jednu boju testa pa drugu, pa opet isto boju kao što je prva boja i završiti sa testom koje je bilo drugo po redu, da bi dobili šarene kiflice. Tako napraviti 2 hrpice od po 4 kore.


Kod mene da bi bile malo drugačije jednu hrpicu sam počela sa tamnim testom a završila sa svetlim a drugu hrpicu  sam počel sa svetlim a završila sa tamnim.Dok valjate testo pomažite sa minimalnom količinom brašna.

Sad svaki deo rastanjiti da je testo oko pola cm debljine, raseći na onoliko delova na koliko želite da su vam kiflice velike, puniti ih sa nadevom po vašem ukusu i zaviti u kiflicu.
Stavljati ih na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Ja sam sekla da su kiflice veće i od ove celokupne količine testa dobila sam 24 kiflica. Punila sam ih sa lemon curd, koji sam pravila pre nekoliko dana.


Pokriti kiflice providnom folijom i ostaviti na toplom mestu još dvadesetak minuta. Zagrejati rernu na 180°C. Narasle kiflice premazati sa mlekom i ko želi, može naseći i po malo putera preko svake kiflice.
Peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene onako kako vi volite.
Ja volim da su moje kiflice zlatno pečene ali ja moju rernu ne mogu da uhvatim ni za glavu ni za rep i ako je imam već 6 godina, tako da su moje kiflice malo više pečene nego što bih ja volela.


Ostaviti ih da se kratko prohlade, možete ih pokriti čistom kuhinjskom krpom a i ne morate. Skuvajte čaj, kafu ili uz šolju toplog mleka i poslužiti ih za užinu, doručak, večeru...


Moj kakao nije mnogo taman, tako da moje kiflice nemaju baš neki veliki kontrast, ali se vidi...testo je fenomenalno za rad, tako da ću nekom drugom prilikom praviti nešto drugo umesto kiflica.


Prijatno!!!






Нема коментара:

Постави коментар