четвртак, 23. новембар 2023.

Leblebije u kari sosu

 Ja obožavam začine iz celog sveta, indijski su mi posebno dragi ali vrlo retrko kuvam indijsku hranu jer moj muž nije ljubitelj te hrane, njemu sam skuvala pasulj sa suvim rebrima a sebi ovo jer ja sredom i petkom postim tako da ću imati dovoljno za 2 dana i ako petkom  radim u korist naše crkve gde se pravi pržena riba sa raznim prilozima i prodaje se za sve ljude u Nijagari koji žele fish fry za večeru i vrlo često mi tamo i večeramo ili donesemo kući ko ne želi tamo da večera..

Ništa mi nije lepše od ovih sastojaka i ako se dobro ukrčkaju, jednostavno se tope u ustima.


Sastojci: 1 do 2 kašike maslinovog ulja, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 1 dobro puna kašičica izrendanog đumbira, 1 ljuta papričica, po pola kašičice; kurkume, mlevenog cumina, mlevenog korijandera, dimljene mlevene paprike, garam masala, 400 g konzerviranog paradajza, 250 ml vode, 250 ml kokosovog mleka, 400 g skuvanih leblebija / slanutka, soli po ukusu, isečen korijander

Priprema: U indijskoj kuhinji se ne koristi maslinovo ulje već prečišćeni puter, takozvani ghee ili ulje od povrća ( vegetable oil ) ali pošto ja ovo pripremam sebi posno onda sam koristila maslinovo ulje jer ovo ulje od povrća ne koristim.

U veći i dublji tiganj sipati ulje i u zagrejano ulje dodati sitno iseckan crni luk, beli luk, đumbir i ljutu papričicu i pržiti sve zajedno oko 3 do 4 minuta ali mešajte često da vam ne izgori. 

U prodinstano povrće dodajte sve začine, osim soli i pržiti samo dok ne zamiriše, dodati konzervirani sitno isečen paradajz ( ja ga nisam imala pa sam koristila moj kuvani sos od paradajza ) vodu,  kokosovo mleko i sve to zajedno krčkajte oko desetak minuta ili dok sos ne počne da se zgušnjava. Ja sam dodala manje od 250 ml vode jer sam koristila sos od paradajza, da sam koristila seckani paradajz onda bih dodala celu količinu vode.

Na kraju dodati skuvane leblebije i so, promešati sve zajedno i krčkati još desetak minuta sve zajedno ili dotle dok leblebije ne postanu toliko meke da se tope u ustima. Pred služenje posuti sitno isečenim svežim korijanderom a ko ga ne voli može i peršun.

Po želji ovako pripremljene leblebije najbolje je poslužiti sa skuvanim indijskim pirinčem, basmati a ko želi može jesti i sa njihovim hlebom, naan ili pita hlebom. 

Ako kojim slučajem imate previše slobodno podelite pa zamrznite, biće dobro došlo kad ne budete imali vremena da kuvate ručak. Jedino što bih vam preporučila je da koristite staklene posude za zamrzavanje jer plastične će vam se ofarbati od kurkume i jako je teško to posle oprati.

Prijatno!!!!

2 коментара: