Ne znam da li sam ikada imala manje novih recepata u jednom mesecu kao što je ovaj, ali jednostavno počinjem da gubim interesovanje za pisanje recepata, jer sam se već umorila od svih napisanih i isprobanih recepata. Naravno da i dalje kuvam, spremam i uslikam ali me jednostavno mrzi da sednem i da napišem nešto novo...ovo će verovatno biti jedan od zadnjih napisanih recepata u ovoj godini e sad, kako će biti u sledećoj, ne znam. Vreme će pokazati svoje.
Ovu godinu ću završiti sa pecivom jer to je što najviše volim da spremam.
Sastojci: 550 brašna, tip 400 + 50 g za doradu testa, 250 ml jogurta ili kefira, 75 ml toplog mleka, 50 ml ulja, 20 g mleka u prahu, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 2 jajeta
i još: vaš izbor za punjenje: sitno isckana šunka, krem sir, feta sir, semenke po izboru
Priprema: Prosejati 600 g brašna, pa oduzeti 50 g a u 550 g dodati mleko u prahu, suvi kvasac, šećer, so i sve promešati. U kefir ili jogurt ( ja koristim domaći kefir jer ga imam ) dodati ulje, toplo mleko i jedno celo jaje a drugo jaje umutiti pa pola sipati u kefir a pola ostaviti za premazivanje testa.Sipati tečnost u brašno i zamesiti testo. Ako je potrebno dodavati po vrlo malo preostalog brašna samo da dobijete meko testo koje se po malo lepi za ruke ali testo ne ostaje na rukama. Dobro umešeno testo premazati sa vrlo malo ulja, vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti pola sata, ponovo ga premesiti i ostaviti da testo napuni zdelu.
Naraslo testo podeliti na 10 jednakih delova, ako želite manje venčiće, podelite na više delova, premesite ih, oblikovati u kuglice, pokriti i ostavite dok vi ne pripremite nadev za njih.
Ja sam koristila šunku i krem sir. 350 g šunke sam sitno iseckala a 200 g krem sir isekla na štapiće.
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti kuglicu u kocku koja je oko pola cm debljine. Na gornjem delu kocke staviti malo krem sira po dužini a preko posuti sitno iseckanom šunkom, preklopiti testo preko nadeva i svuda okolo pritisnuti da se gornje testo zalepi za donji deo pa iseći donji deo na trakice oko 2cm široku, ali ne iseći trakice do kraja.
Draga Zorice, dok sam čitala uvod nije mi silazio osmeh s lica, jer sam prepoznala fazu u kojoj se ti sada nalaziš 😊 Skoro godinu dana nisam postavila nijedan novi recept - od novembra prošle godine do avgusta ove godine. Započela sam za to vreme desetak novih "projekata" (recepata) i delimično ih pripremila za blog, ali me mrzelo da ih finaliziram. Uzmi predah, odmori se od pisanja, neće blog nigde da pobegne. Želim ti srećnu Novu godinu, kao i tvojoj porodici 🎅🎄 Venčići divno izgledaju!👏
ОдговориИзбришиOd srca ti hvala, draga Vesna, tako i radim, kad me mrzi da pišem ne pišem jer sad imam neke druge prioritete, uhvatila sam se volonterskog posla 2 puta nedeljno i to mi baš odgovara i radim to što volim, u kuhinji sam i spremam hranu za našu zajednicu..Zaista me to ispunjava i ako budem umorna ko pašče, ali sam zadovoljna...Puno te pozdravljam i srećna ti Nova 2024 godina!!
Избриши