уторак, 12. децембар 2023.

Posne mekike

 Postite a jede vam se nešto od testa...idealno da se zasladite a ko želi, može ih jesti i slane...kod nas su ovog puta slatke.


Sastojci: 350 g brašna tip 400, 250 ml mlake kisele vode, po 1 kašičica šećera i soli, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 50 ml ulja, 1 čašica brendija ili konjaka, ( ko nema, može i obična rakija, koju ja nemam ) ulje za prženje, prah šećer zamirisan vanilom

Priprema: Prosejati brašno a u vanglicu sipati mlaku kiselu vodu, ulje, šećer, so, suvi kvasac i alkohol, promešati pa dodati više od polovine prosejanog brašna i zamesite varjačom. Dodati ostatak brašna i zamesiti testo, koje treba da bude mekano. Pokriti i ostaviti da naraste, oko pola sata.

Ja sam posle pola sata testo ponovo premesila jer sam radila nešto što nisam mogla da prekinem i ostavila sam da ponovo naraste.

Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenoj radnoj površini, posuti sa malo brašna testo odozgore i rastanjiti testo oklagijom na oko pola cm debljine. Iseći testo na kvadrate.

Staviti veću količinu ulja u tiganj i zagrejte ga, ali da vam ne bude prevruće, jer će testo spolja brzo da porumeni a unutra će ostati gnjecavo. Svaki kvadratić malo razvući rukama i spuštati u zagrejano ulje i pržiti dok donja strana ne porumeni, okrenuti i pržiti dok i ta strana ne porumeni.

Mekike se obično ne seku po sredini, ali meni je to bilo interesantno tako ako vi ne želite i ne morate. Takođe, testo kad rastanjite oklagijom, ne morate seći već kidati parćiće od testa, rukom ih razvući u želljeni oblik i pržiti.

Tople mekike posuti šećerom u prahu zamirisan vanilom ili ih jesti sa džemom ili ajvarom...ako ne postite premažite ih malo sa kiselom pavlakom i posuti sitno isečenim mladim lukom ili belim lukom ( ako nigde ne idete ) posuto sa malo sitno isečenog peršuna.


Poslužite tople uz šolju čaja ili kafe.


Prijatno!!!!


Нема коментара:

Постави коментар