недеља, 11. фебруар 2024.

Kiflice

Slane kiflice jako volim, volim ja i slatke ali slane su mi mnogo draže....danas sa šunkom, sirom i halapinjo papričicom...baš ta papričica da odličan šmek ovim kiflicama a jedan deo sa viršlama, koje smo prvo pojeli tako da njih nisam ni uspela da fotografišem.


Sastojci: 1 kg brašna, 250 ml tople vode, 275 ml kefira ili jogurta, 150 ml ulja, 14 g suvog ili 40 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli, 1 kesica praška za pecivo, 200 g omekšalog putera
i još: šunka, rendani sir, 1 ljuta halapinjo paprika , 1 jaje, 2 kašika mleka

Priprema: Zagrejati vodu da je topla, sipati u vanglicu, dodati kefir, šećer, ulje i kvasac i izmešati da se kvasac otopi. Izmešati prašak za pecivo sa brašnom i prosejati i dodati polovinu testa u tečnost i izmešati varjačom i dodavati po malo brašna dok možete  da mešate varjačom. Kad testo bude gusto, mesiti rukom i uvek dodavati po malo brašna sve dotle dok ne dobijete glatko i meko testo, koje se ne lepi za ruke. Premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Dok testo raste, pripremiti čime ćete filovati kiflice. Ja sam jedan deo pravila sa viršlama a jedan deo sam ih punila sa šunkom, sirom i kolutom ljute paprike.


Naraslo testo podeliti na 20 jednakih delova, oblikovati ih u loptice, ostavite ih kratko da se testo odmori.
Svaku lopticu rastanjiti na pola cm debljine, premazati sa malo omekšalog putera, staviti drugi rastanjenu jufkicu preko prve te i nju premazati sa malo omekšalog putera, staviti treću jufkicu preko i nju premazati, staviti i četvrtu jufkicu i nju premazati i na kraju završiti sa petom jufkicom. prekriti ih providnom folijom i ostaviti u frižider dok  to isto radite sa preostalih pet loptica. sad tako isto uraditi i sa preostalim testom. 
Pokriti i njih i njih staviti u frižider a izvaditi onih prvih pet.
Pobrašniti radnu površinu, pobrašniti malo i testo odozgore i rastanjiti testo što tanje možete i raseći na 12 jednakih delova. Puniti ih pripremljenim filom.
Pripremiti 2 pleha, prekriti pek papirom. Jedan pleh je dovoljan za polovinu testa. Kad ste napunili prvi pleh, pokriti i ostaviti da odstoji dok vi tanjite preostalo testo.

Kad ste završili i sa drugim plehom, uključiti rernu da se greje na 180°C. Premazati samo prvi pleh sa umućenim jajetom i mlekom, posuti semenkama po izboru i peći oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene onako kako vi volite.
Izvaditi prvi pleh i staviti drugi pleh da se peče.


Ostaviti kiflice da se kratko prohlade pa ih poslužiti sa jogurtom, mlekom ili pivom. 
Ako vam je previše kiflica, dobro ih ohladite pa ih zamrznite. Vaditi po potrebi.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар