среда, 7. фебруар 2024.

Pita sa koprivom

 U zamrzivaču imam 2 pakovanja kopriva, koje su iz naše bašte i sve danas ću sutra da napravim nešto i nikako da stignem...Ostale su mi 11 kora od prethodne upotrebe i razmišljala sam da li napraviti neku pitu sa jabukama i setim se da imam kopriva u zamrzivaču kojoj je zaista vreme da se upotrebi jer će uskoro i mlade koprive da niknu.

Sastojci: 250 g kora za pitu, 2 jajeta, 100 ml tečnog jogurta, 100 ml ulja, 100 ml kisele vode, 200 g smrznutih kopriva / spanaća, 1 kašičica praška za pecivo, 60 g brašna, 250 do 300 g sira

Priprema: Umutiti jaja, dodati ulje, jogurt i kiselu vodu, dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo i umutiti sve zajedno.

U drugu zdelu izmrviti sir. Koprive odlediti i dobro ocediti i sitno iseckati i sjediniti sa sirom. Ako sir nije puno slan, malo posoliti, ali oprezno. Uzeti 1 kašiku te mase i promešati sa masom od jogurta i jaja.

Staviti 1 koru, preliti sa 2 do 3 kašike mase od jaja, staviti  drugu koru preko te i nju preliti i staviti pri vrhu masu od kopriva, sa strane prebaciti oko 2cm kore preko nadeva i zaviti  u rolat ali nemojte puno stezati.

Ja sam imala dovoljno za 5 rolata, s tim da mi je 5 rolat imao 3 kore. Ako imate više kora, možete staviti i više kora u 1 rolat.

Sa preosatalim prelivom premazati četkicom rolate odozgore i peći na 200°C oko 30 do 35 minuta ili dok vam ne porumeni onako  kako vi volite.

Ovakva vrsta pite vam nije masna i baš je odlična da se pojede topla sa jogurtom za večeru ili doručak.

Pečenu pitu malo poprskati vodom, pokriti kuhinjskom krpom i ostaiti da se kratko prohladi. Iseći na parčiće i poslužiti toplu.

Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар