четвртак, 1. фебруар 2024.

Turski menemen

 Tursku kuhinju obožavam i vrlo često nešto napravim. Ovo što sam danas spremala ne bih znala da li je sataraš, bećarac, prženija ili šta već ali nam se dopalo.

U Turskoj se ovo obično služi za doručak a vi poslužite kad god vam odgovara, kod nas je bio ručak.

Sastojci: 4 paprike po vašem izboru, 2 ljute paprike, 2 glavice crnog luka, 4 sveža paradajza ili 1 veća konzerva seckanog paradajza, 4 jaja, ulje, so, biber, suvi začin, peršun

Priprema: U veći i dublji tiganj na zagrejanom ulju dodati isečen crni luk, koji ćete pržiti na osrednjoj temperaturi dok ne omekša. Ja uvek dodam malo soli dok pržim luk, brže mi omekša. Paprike koristite koje imate, ja sam imala 3 velike crvene babure, koje sam prethodno oprala i očistila od semenki i 2 ljute paprike, koje sam takođe oprala i očistila od semenki i žilica da mi nebi bilo previše ljuto. Paprike oseći prvo na trakice pa onda na kockice i dodati u ispržen luk, promešati, poklopiti i pržiti dok malo ne omekšaju.

Paradajz oljuštite i narendajte na krupno rende. Ja sam koristila konzerviran paradajz jer ovaj koji sam imala mi je bio potreban za nešto drugo a i nije baš tako zreo kao što bi bio leti iz bašte. U polupržene paprike dodati paradajz i začine koje koristite. Ako koristite svež paradajz dodajte i pola kašičice šećera i krčkajte dok se masa ne ujedini i ukrčka. U ovu smesu sam dodala jednu punu kašiku pirea od paprika, koji je bio ljut a u Turskoj taj pire se jako puno koristi i ja ga kupujem ovde u turskoj prodavnici.

Viljuškom umutiti 4 jaja, malo ih posoliti i preliti preko povrća. Poklopiti, smanjiti temperaturu da povrće ne izgori i ostavite na ringli nekoliko minuta dok se jaja kratko ne uprže. Varjačom promešati sve zajedno i pržiti još nekoliko minuta dok se jaja ne isprže do kraja.

Posuti seckanim peršunom i poslužiti toplo. Mi smo jeli uz dodatak sira i dobrog domaćeg hleba.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар